Slovenija

Avstrijci iščejo nove lastnike za Helios

STA
27. 8. 2015, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dobro leto dni po prodaji Heliosa avstrijski Ring že išče novega (so)lastnika za domžalsko družbo, piše današnji Dnevnik. Uradno zaradi širitvenih načrtov, neuradno pa zaradi nesoglasij z ameriškim skladom, ki je financiral prevzem.

Arhiv Svet24

Tako se obstoječi lastniki Heliosa po navedbah časnika zaradi težav s financerji že dogovarjajo z zunanjimi vlagatelji o vstopu v lastništvo Heliosa oz. združene slovensko-avstrijske skupine. Posel bi lahko izpeljali v nekaj mesecih.

Prvi mož Ringa Gerald Martens je za Dnevnik potrdil, da bi v kratkem lahko nastale večje spremembe v lastništvu Heliosa oz. njihove celotne premazniške skupine. Toda obenem je zagotovil, da bo Ring ostal solastnik Heliosa in da naj bi vlagatelj, ki bo vstopil v lastništvo, zagotovil svež kapital za izvedbo skorajšnje širitve.

"Vzporedno tudi že potekajo pogovori s potencialnimi prevzemnimi tarčami, ki jih iščemo predvsem v zahodni Evropi. Želimo pa opozoriti, da smo znotraj procesa, katerega končni rezultat je še negotov in ga ni mogoče napovedati," zatrjuje Martens.

Komu nameravajo Avstrijci prodati delež v Heliosu in ali bo to strateški ali pa zgolj finančni vlagatelj, za zdaj ni znano. Če bo Ring manjšinski ali celo večinski delež v Heliosu prepustil nekomu tretjemu, pa bi s tem dokončno razblinil obljube o stabilnem oz. dolgoročnem lastništvu za enega največjih slovenskih izvoznikov.

Že ob podpisu pogodbe o nakupu delnic je bilo jasno, da Ring ne bo imel glavne besede pri upravljanju Heliosa oz. bodo nad njim v ozadju bdeli vplivni financerji. Prevzem z začetka lanskega leta sta namreč podprla ameriška sklada tveganega kapitala Franklin Templeton in Blackstone Group. Avstrijci so morali v zameno za 110 milijonov evrov zastaviti odvisne družbe in nepremičnine Heliosa, če bi posel morda splaval po vodi, pa bi lahko ameriški posojilodajalci vračilo posojil izsilili kar z (raz)prodajo Heliosovega premoženja.

Da so aktualni širitveni načrti morda le krinka za iskanje novega finančnega partnerja, bi lahko po pisanju Dnevnika potrjevale informacije, da naj bi Blackstone, ki je največji financer prevzema Heliosa, Ringu povzročal sive lase in ga omejeval pri upravljanju. Avstrijci naj bi tako iskali možnosti za (predčasno) vračilo izposojenih sredstev.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste