Slovenija

Koseški bajer bo gostil olimpijado ladijskega modelarstva

STA
24. 8. 2015, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Koseškem bajerju se danes začenja 16. koseška olimpijada s področij ladijskega modelarstva, ki jo prireja Mestna zveza društev za tehnično kulturo Ljubljana v sodelovanju s partnerji. Do nedelje bodo potekala različna tekmovanja, namenjena registriranim tekmovalcem in tudi drugim. Ogledati si bo mogoče tudi modele letal, raket in raketoplanov.

STA

Kot je za STA pojasnil sekretar Mestne zveze društev za tehnično kulturo Ljubljana Roman Vavpotič, je olimpijada namenjena predvsem ljubiteljem modelarstva, mladim iz Mladinskega tehničnega centra Ljubljana in mladim iz ljubljanskih osnovnih šol, ki lahko tako zadnje dni počitnic izkoristijo za druženje z vrstniki in starejšimi modelarji ter izmenjavo mnenj. Prav tako so dobrodošli starejši modelarji in vsi, ki jih ta dejavnost zanima.

Otvoritev bo ob 15.30, sledila ji bo regata jadrnic. V torek pripravljajo spretnostno vožnjo radijsko vodenih čolnov na električni pogon, ki je namenjena predvsem mlajšim tekmovalcem.

V sredo bodo modelarji ponovno tekmovali z jadrnicami, v četrtek pa bodo na svoj račun zopet prišli predvsem mlajši modelarji. Čaka jih namreč tekmovanje v prebadanju balonov, na katerem bodo morali z modelom čolna, opremljenega z iglo, v najkrajšem času prebosti čim več balonov.

V petek se obeta regata radijsko vodenih jadrnic. Po Vavpotičevih besedah gre za eno najbolj zanimivih regat z jadrnicami v tednu olimpijade. Po končanem tekmovanju bo še prikaz modelov letal, ladij, raket in raketoplanov.

Sobota in nedelja bosta rezervirani za resnejše tekme, med drugim tudi državno tekmovanje. V soboto tako pripravljajo tekmovanje radijsko vodenih modelov čolnov na električni pogon, v nedeljo pa mednarodno tekmovanje radijsko vodenih modelov čolnov z eksplozijskimi motorji.

Kot je pojasnil Vavpotič, se lahko sobotnega in nedeljskega tekmovanja udeležijo le posamezniki, registrirani v klubih, sicer pa je dogajanje odprto vsakomur. V primeru lepega vremena pričakujejo po približno 15 tekmovalcev na kategorijo in do 150 gledalcev dnevno.

Olimpijado poleg Mestne zveze društev za tehnično kulturo Ljubljana prirejata še Društvo modelarjev Ljubljana in Astronavtsko raketarski klub Komarov Ljubljana.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste