Slovenija

Posnemovalcev cel kup

Renata Žnidar
17. 8. 2015, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rešitev za zamudno rezanje salam so našli že pred stoletji, uporabna pa je še danes. Ročno narezana salama je namreč kljub udobju električnih pomagal najboljša.

osebni arhiv

Sevnica je znana po salamijadi z najdaljšo tradicijo v Sloveniji in tudi po dobri lesni industriji, ki svoje izdelke prodaja širom po svetu. Zato ni naključje, da je domačin Bojan Novšak, ki je bil sicer več kot dve desetletji v sevniškem Stillesu zaposlen kot oblikovalec, združil ljubezni do salam in lesa ter začel izdelovati unikatne lesene salamoreznice.

Dobro salamo namreč tisti, ki cenijo njeno izdelavo, okus in ves trud, ki je bil vložen vanjo, režejo na roke, brez električnih gospodinjskih aparatov, saj je tako preprosto boljša. A rezanje salam, sploh ko jih je veliko, ni mačji kašelj, in v Sevnici so si že v 19. stoletju pomagali z ročno salamoreznico.

To dokazuje najdba iz leta 1815. Ko je eno od takih salamoreznic, ki so jo našli na podstrešju stare kmečke hiše, videl Bojan Novšak, se mu je porodila ideja o izdelavi tovrstnega pripomočka. Novšakove salamoreznice so precej podobne najdenemu izvirniku. Seveda jim je dodal moderen pridih, s poudarkom na oblikovanju, izvirnosti in predvsem uporabnosti izdelka.

Zgodba se je začela pred slabimi tremi leti, kmalu po izdelavi prve salamoreznice pa so se začeli pojavljati posnemovalci, pa čeprav je Novšak izdelek zaščitil na evropskem uradu za zaščito dizajna. Tako je zdaj takšnih izdelkov na trgu veliko.

»Vsak Ribničan, ki prodaja suho robo, izdeluje salamoreznice,« se pošali Novšak. A meni, da so tiste prave, slovenske, še vedno le njegove. Ena od posebnosti njegovih salamoreznic je tudi ta, da lahko kupec, ki jo želi podariti, naroči prav posebno in osebno posvetilo ali sporočilo obdarovancu, ki je vrezano v leseno ploščico. »To dokazuje, da je vsaka res unikat,« poudarja Novšak, ki ima sicer v načrtu že izdelavo novega lesenega produkta. Ta je v nastajanju, ni v povezavi s salamami, o njem pa za zdaj še ne govori, saj ga je kopiranje salamoreznic precej ujezilo in tudi izučilo. »Bo zanimiv, multifunkcionalen izdelek, ki ga bom predstavil, ko bo čas za to,« pravi skrivnostno.

Nazaj k našim salamoreznicam

Izdelane so izključno iz slovenskega lesa, iz slive in hruške, predvidoma jeseni pa Bojan načrtuje še omejeno izdajo izdelkov iz lesa oljk. Ob tem Novšak poudarja pomembnost slovenskega lesa in slabost, ker ga ne znamo ceniti dovolj. Ne zdi se mu prav, da ga ne izkoristimo sami, s svojim znanjem, ampak ga prodajamo v tujino, predvsem v Avstrijo, tujci pa nam ga potem po visokih cenah prodajajo nazaj v obliki prebrane hlodovine ali izdelkov, ki so jih naredili iz naše surovine. Zato pozdravlja in podpira projekt Za posavski gozd in les, ki poteka v regiji, z njim pa želijo v bodočnosti odpirati delovna mesta prav na področju obdelave slovenskega lesa.

Novšakova salamoreznica, ki je denimo obvezni del opreme v vinoteki na Sevniškem, je našla prostor tudi izven slovenskih meja. Mesto ima v Bruslju, salame pa z njo reže tudi slovenski šampion Peter Prevc, ki jo je dobil ob enem od svojih športnih uspehov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste