Svet

Hitra deportacija balkanskih prosilcev za azil

STA/M.J.
17. 8. 2015, 18.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je pozval k hitri deportaciji prosilcev za azil iz balkanskih držav nazaj v njihove domovine. Ob tem je še priporočal, naj se Črno goro, Albanijo in Kosovo uvrsti na seznam varnih držav, kar bi drastično znižalo število pozitivno razrešenih prošenj za azil.

arhiv

"Med 30 in 40 odstotkov prosilcev za azil prihaja z Zahodnega Balkana. Situacija ni vzdržna," je za nemški Bild am Sonntag poudaril nemški zunanji minister in pozval k uvrstitvi Kosova, Albanije in Črne gore med varne države. Poudaril je, da so to države, ki si želijo približevanja EU in jih že zaradi tega enostavno več ne morejo obravnavati kot nevarne države.

"V primerjavi s Sirijo, Irakom, Eritrejo in Sudanom so Kosovo, Albanija in Črna gora varne države," pa je medtem za Welt am Sonntag poudaril vodja poslanske skupine koalicijskih socialdemokratov (SPD) v bundestagu Thomas Oppermann. Spomnil je, da si številni azilanti z Balkana v Nemčiji želijo predvsem dela. "Pri nas obstaja zaščita pred vojno in preganjanjem, ne pa pravica do delavskega priseljevanja," je zatrdil Oppermann.

Nemčija je za zajezitev dotoka ljudi z Balkana BiH, Makedonijo in Srbijo že razglasila za varne države, zaradi česar je na primer pozitivno razrešenih le 0,1 odstotka prošenj za azil s strani Srbov. Sedaj naj bi sledili še Kosovo, Albanija in Črna gora.

Nemčija je sicer samo s Kosova v prvem polletju letos prejela 29.000 prošenj za azil, kar je druga največja posamična skupina državljanov za Sirci. V enakem obdobju lani je bilo tovrstnih kosovskih prošenj le 2000.

Od okoli 200.000 vseh prošenj za azil, kolikor jih je Nemčija prejela letos, jih je bilo kar 97.000 vloženih s strani državljanov balkanskih držav. Berlin jih je le med 0,2 in 0,3 odstotka prepoznal kot begunce.

Nemčija, ki je prva destinacija za prosilce azila v Evropi, letos pričakuje kar 500.000 beguncev, kar je več kot dvakrat več od lanskih 200.000. Z navalom prišlekov oz. njihovo nastanitvijo pa se le stežka sooča.

Zaradi tega naj bi s posebnim zakonom poskrbeli, da bi pri očitno neutemeljenih prošnjah za azil, pri čemer gre predvsem za prošnje migrantov z Balkana, izrekli prepoved ponovnega prihoda in prebivanja za schengensko območje. Ta zakon naj bi po navedbah nemškega urada za migracije in begunce (BAMF) v veljavo stopil že ta mesec.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste