Slovenija

Sodišče zavrnilo ugovor NLB

STA/J.P.
13. 7. 2015, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek zavrnilo ugovor NLB glede prenosa stanovanj v Celovških dvorih na DUTB. NLB se lahko na sklep v 15 dneh še pritoži, kaže danes objavljeni sklep sodišča.

Mediaspeed

Nova Ljubljanska banka (NLB) je v ugovoru zapisala, da ni imela možnosti za podajo soglasja k prenosu premoženja, ki ga ni mogoče unovčiti, in sicer ker ob pozivu ni bila objavljena tudi priloga, v kateri je seznam stanovanj, in ker se ne ve, ali je upravitelj upošteval tudi dodatek k pogodbi med NLB in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), v katerem ugotavljajo, da na DUTB niso prenesli celotne terjatve NLB do Vegrada AM. Zato je želela nov poziv ločitvenim upnikom.

Reuters

Sodišče meni, da so trditve NLB "čisto sprenevedanje".

Sodišče ugotavlja, da je bila NLB pravilno pozvana in da je tudi natančno vedela, katero premoženje je predmet poziva, saj je aktivno sodelovala pri prodaji in je za vsako stanovanje posebej tudi podajala soglasje. Poleg tega ni ugovarjala upraviteljevi navedbi, da terjatev DUTB znaša 75 milijonov evrov (kar že upošteva, da niso bile prenesene vse terjatve). Sodišče meni, da so trditve NLB "čisto sprenevedanje".

"Upnik očitno v času poziva sam ni vedel, ali ima položaj ločitvenega upnika ali ne, in iz tega razloga ni podal soglasja, zdaj pa skuša svojo napako odpraviti tako, da bi sodišče ponovno objavilo poziv za prevzem istega premoženja, glede katerega je pravilno in v roku podal soglasje ločitveni upnik DUTB," je zapisalo sodišče.

Terjatev NLB do Vegrada AM, ki je zavarovana s stanovanji v Celovških dvorih, je znašala 110 milijonov evrov. Prenesli so jo na DUTB, a - kot so ugotavljali v omenjenem dodatku k pogodbi - ne v celoti. Skupni znesek terjatev, prenesenih na DUTB, znaša okoli 75 milijonov evrov.

DUTB načrtuje, da bodo stanovanja prodajali prodajni predstavniki DUTB in nepremičninska družba, ki jo bodo izbrali na javnem razpisu.

Preostali del terjatve ostaja na NLB, ne pa tudi stanovanja - ker se NLB ni odzvala pozivu za prevzem premoženja, ki ga ni mogoče unovčiti, je za STA danes povedal stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek.

Če bo petkov sklep sodišča postal pravnomočen, bo DUTB postala lastnica preostalih 227 stanovanj v Celovških dvorih. Upravitelj je stanovanja že (uspešno) prodajal, a je DUTB, ko je bila nanjo prenesena terjatev, prodajo ustavila, ker da so dogovorjene cene prenizke.

Likvidacijska vrednost teh stanovanj znaša nekaj manj kot 50 milijonov evrov, predlagana ocenjena vrednost premoženja, ki se prevzema, pa 70 odstotkov likvidacijske vrednosti oz. nekaj manj kot 35 milijonov evrov. 70 odstotkov likvidacijske vrednosti je bilo tudi povprečje cen, doseženih pred prekinitvijo postopka prodaje, piše upravitelj.

DUTB načrtuje, da bodo stanovanja prodajali prodajni predstavniki DUTB in nepremičninska družba, ki jo bodo izbrali na javnem razpisu.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste