Slovenija

Kdo bo prevzel odgovornost za prodajoTelekoma?

Žiga Kariž
5. 6. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ponudba Cinvena za nakup Telekoma velja le še nekaj dni. Slovenski državni holding se bo moral odločiti: prodati ali zadržati. Znotraj vlade in koalicije so mnenja različna, predsednik vlade Cerar pa meni, da se politika ne bi smela vmešavati v gospodarstvo.

STA

Se bo politika vključila v odločitev o prodaji Telekoma? K zaustavitvi prodaje vlado pozivajo člani stranke Združena levica, močne pomisleke izraža tudi SD. Kot je izjavil njihov predsednik Dejan Židan, mora SDH spoštovati dane zaveze, kar pomeni, da mora biti Telekom prodan strateškemu partnerju, kar pa ne more biti finančni sklad, ki podjetje lahko proda naprej.

Moti jih cena

SD moti tudi nizka cena, ki ima po njihovih informacijah celo likvidacijsko vrednost. V SD temu nasprotujejo in predlagajo, naj se o prodaji Telekoma britanskemu finančnemu skladu Cinven izreče vlada kot skupščina. Sicer pa predsednik SD še vedno ne želi napovedovati, ali utegne stranka zapustiti koalicijo, če bo Telekom vseeno prodan. Poudarja tudi, da vlada ne more bežati pred odgovornostjo.

Ponudba Cinvena poteče 10. junija

S strani Cinvena so sporočili, da sebe jemljejo kot strateškega partnerja, in ob tem našteli več podjetij, v katerih so kot lastniki že več let. Ob tem so dodali, da so k poslu povabili tudi Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD), ki pa o vstopu v posel še razmišlja. Poudarili so, da njihova ponudba velja le do 10. junija, nato danih zavez ne bodo več sposobni izpolniti. »Iskreno verjamemo, da Cinven lahko z intenzivnimi vlaganji povrne Telekom Slovenije na pot uspešnega poslovanja in iz njega znova ustvari zelo uspešno podjetje. Nameravamo vlagati v telekomunikacijsko infrastrukturo in omrežje Telekoma Slovenije, kar bo prineslo koristi tako slovenskim potrošnikom kot podjetjem in javnemu sektorju. To bo zagotovilo tudi boljšo konkurenčnost podjetja,« je v sporočilu za javnost pojasnil partner v Cinvenu Nicolas Paulmier.

Zainteresiran še en kupec?

Stranka TRS, ki je del Združene levice, pa je javnosti predstavila dokumente, ki pričajo o tem, da naj bi bil za Telekom zainteresiran še en kupec, ki je za nakup ponujal kar 900 milijonov evrov oziroma 200 milijonov več kot Cinven. Gre za prepis elektronskega sporočila, v katerem naj bi predstavnik Citigroupa 4. maja zavrnil ponudbo neimenovanega interesenta v višini 900 milijonov evrov z razlogom, da je postopek prodaje že v »zelo pozni fazi«. Ob tem v TRS opozarjajo, da je Cinven končno ponudbo oddal šele 20. maja.

Postopek prodaje je pregleden

Podpredsednik vlade Boris Koprivnikar je po včerajšnji seji vlade dejal, da glede na informacije, ki jim jih predal finančni minister Mramor, niso opazili težav, postopek prodaje Telekoma Slovenije pa da je pregleden. Zagovorniki prodaje Telekoma opozarjajo, da je v naslednjih letih težko pričakovati boljše poslovne rezultate v sektorju telekomunikacij in bi v primeru, da bi prodaja propadla, ob naslednji prodaji skoraj zagotovo iztržili le še manj denarja.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste