Slovenija

Središče Ajdovščine umira

Polona Krušec
13. 5. 2015, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ajdovci bodo po nekaj letih izostanka zopet imeli Ajdovščino v maju, a z grenkim priokusom, saj se nekateri krajani ne strinjajo s prestavitvijo dogodkov iz mestnega jedra na obrobje. S tem umira center, menijo.

Polona Krušec

Kolikor so se v Vipavski dolini razveselili vrnitve nekdaj zelo priljubljenega niza dogodkov, je zdaj domačine »razdelila« lokacija dogajanja. Pester program naj bi se odvijal na Lavričevem trgu in v objemu grajskega obzidja. Lavričev trg je zadnje mesece večkrat predmet ajdovskih debat. Njegovo namembnost želi občina spremeniti; ga zapreti za promet in mu vdahniti drugačen utrip.

Polona Krušec

To ni pogodu prav vsem, kar je pripeljalo do ustanovitve civilne iniciative, ki poudarja pomen ohranitve trga takega, kot je. Tamkajšnji prebivalci bi izgubili parkirišča blizu domov, lastniki lokalov in trgovin stranke, verjetno bi trg ob preureditvi predstavljal tudi ustreznejšo točko za dogodke, ki pa so se jih tamkajšnji stanovalci naveličali, predvsem zaradi hrupa. Tudi nekdanji župan Marjan Poljšak je podobnega mnenja. Gibanju iniciative se je pridružil in tudi sam zagovarja, da nekoč Titov trg pustijo takega, kot je. »Domačini in ponudniki storitev na tem območju bi s spremembo preveč izgubili,« strne svoje razmišljanje. Predvsem Poljšak tudi ni preveč navdušen nad vrnitvijo prireditve Ajdovščina v maju, ker bi ta delno potekala prav tu in bi tamkajšnje prebivalce preveč motila. Pravi, da podpira zabavo, a ne v taki obliki. Ko pride do glasne glasbe in pijače, je zadržan, saj meni, da je zabava preusmerjevalec pozornosti od težav. »Današnja politika ljudi vedno bolj usmerja in vabi k zabavi, da preusmeri pozornost od resnih problemov,« utemelji.

Polona Krušec

Dober ali slab kompromis

Zaradi mnenj podobne narave so tudi na občini, skupaj z organizatorji dogodka, začeli razmišljali o lokaciji dogodka oziroma o tem, ali prireditev sploh bo. Tako je v javnosti zakrožilo pismo, ki je razkrilo težavo; organizator kljub trudu ne more pridobiti soglasja stanovalcev, ki je nujno potrebno za izvedbo prireditve. »Stanovalci okoli grajskega obzidja se žal ne strinjajo z željami organizatorja o poteku prireditve. V pomoč jim je tudi civilna iniciativa, ki se bori proti zaprtju Lavričevega trga,« je bila vsebina pisma. Sledil je sestanek in tudi nov kompromis; prireditev bo, sprememba je v lokaciji. Prvi vikend ostanejo na Lavričevem trgu, dogajanje iz obzidja pa se bo preselilo na rob mesta, na ploščad pred nekdanjo vojašnico Srečka Kosovela, so sporočili iz občine.

Stanovalci so proti. Drugi menijo, da s tem »uničujejo« utrip mesta.

Družbena omrežja so preplavili komentarji selitve. Oglasila se je tudi arhitektka, Ajdovka Jana Hladnik Tratnik, ki je povedala, da je namen prireditve, da se mesto obudi. »Lahko prireditve strpamo na rob, ob tovarne in supermarkete, mesta pa bodo počasi umrla,« komentira. Somišljenikov, ki s kompromisom niso najbolj zadovoljni, ima veliko.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste