Slovenija

Po mnenju sodišča je objavila žaljivo obvestilo o delovanju občine. Zdaj se mora opravičiti in plača

Janja Ambrožič
13. 5. 2015, 19.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novomeško okrajno sodišče je v primeru tožbe občine Žužemberk zoper občanko Stanislavo Repar odločilo, da je slednja prekoračila mejo pravice do svobode izražanja. Plačati bo morala tudi pravdne stroške občine. Zdaj ima 15 dni časa, da se na sodbo pritoži.

Janja Ambrožič

Stanislava Repar z Dvora mora objaviti sodbo novomeškega okrajnega sodišča v Dolenjskem listu in se istočasno opravičiti za navedbe, ki jih je zapisala v svojem zapisu v rubriki Rezervirano za vas februarja lani v omenjenem časopisu.

Tedaj je namreč v pismu z naslovom Nas sploh slišite, župan in svetniki objavila, da ji žužemberški župan Franc Škufca na seji občinskega sveta ni dovolil, da bi spregovorila, poleg tega pa se je razpisala tudi o tem, da je njihova občina staro OŠ na Dvoru prodala županovim sorodnikom in da je župan kot predstavnik občine iz občinskega proračuna enemu podjetju nakazal 400 tisočakov.

V sodbi novomeškega okrajnega sodišča piše, da je Reparjeva s takšnim zapisom prekoračila mejo pravice do svobode izražanja.

Če smo zelo natančni, je o stari šoli zapisala: »Skratka, g. župan ni vedel, kaj početi v občini s tako veliko parcelo in poslopjem, zato jo je prodal svojim sorodnikom.« Glede nakazila denarja pa: »G. župan Franc Škufca je pred leti za eno podjetje predlagal 400.000 EUR za 'napredek', kar so svetniki potrdili in občinska sredstva so bila podjetju tudi nakazana. Tako bi lahko storili tudi pri znižanju komunalnega prispevka za kanalizacijo, pri čemer bi imeli korist vsi občani, ne pa samo posamezniki.«

V sodbi novomeškega okrajnega sodišča piše, da je Reparjeva s takšnim zapisom prekoračila mejo pravice do svobode izražanja »in s svojimi neresničnimi in z ničimer utemeljenimi trditvami grobo posegla v ugled in dobro ime tožeče stranke«.

Še več kot 600 evrov

Sodišče še ugotavlja, da v sporni objavi ni posredovala svojega mnenja, komentarja ali kritike, temveč je podala izjavo o dejstvih, šlo naj bi za nezakonita ravnanja, ki pa so se med dokaznim postopkom izkazala za neresnična.

V obrazložitvi piše tudi, da je imelo njeno pisanje hude posledice za žužemberško občino. »V istem časniku so se razvile razne debate o navedeni tematiki, Franc Škufca kot župan pa je moral odgovarjati na neresnične očitke in na neprijetna vprašanja o domnevnem nakazilu denarja in prodaji šole.« Izvemo še, da je bilo po objavi zoper župana kot zastopnika občine podanih več anonimnih kazenskih ovadb, ki pa so bile vse zavržene.

Še pred pravdnim postopkom na sodišču jo je žužemberška občina pozvala, naj prekliče zapis in objavi opravičilo, ona pa tega ni hotela storiti. Zdaj mora poleg sodbe in opravičila občini povrniti še skoraj 660 evrov stroškov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste