Slovenija

Upam, da te bodo pihnili!

Simon Rosc
25. 4. 2015, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Novinarji smo sicer vajeni kritik. Ne glede na to, kaj napišeš, prispevka ne moreš pripraviti tako, da bi bil všeč vsem. To tudi ni naše delo. Naše delo je poročanje o dogodkih, ki se zgodijo, in opozarjati na nepravilnosti, takšne kot so – brez olepševanja in spreminjanja. Prav to pa marsikomu ni všeč in zaradi tega se nad nas pogosto izliva gnev.

Svet24

»Ti rdeči pohabljenec, pokveka, ne bo ti uspelo, narod več ne verjame v sovraštvo in laži /…/ Prodanec, si brez sramu. Sama sicer ne verjamem, sem pa slišala, da te je nekdo hotel pred kratkim pihnit. Upam, da mu bo naslednjič uspelo …« To je samo del grozilnega pisma, ki ga je prejel naš novinar od zagrizene privrženke Janeza Janše.

Tovrstne grožnje so sicer zelo pogoste. Zadevo smo predali pristojnim organom, smo pa kopijo pisma poslali tudi grafologinji in osebni svetovalki Editi Tomić (www.osebnarast.si), ki je za nas orisala značilnosti avtorice pisma.

Zapisala je: »Na podlagi analize rokopisa je razvidno, da je oseba zelo inteligentna. Vendar pa je prisotna tudi zmešnjava interesov. Razvidne so jeza in zamere. Ravno tako ima sposobnost prepričevanja drugih, da so njene ugotovitve edino resnične, in pri tem tudi trmasto vztraja. Prisotna je trma in pa ljubosumje. Je introvertirana, vendar svoje mnenje izraža direktno. Razvidna je želja po spremembah na vseh področjih, tako poslovnem kot osebnem. Kritike ne sprejema. Je pa vidna utrujenost in zaskrbljenost – pesimizem. Želja po vpletenosti v dogajanje. Ima kreativne sposobnosti, prisotna pa je tudi naivnost, kajti informacij ne preverja in jim slepo zaupa. Ima visoke cilje. Vsekakor je oseba dober planer in analitik. Rada v središču pozornosti  opažena. Razvit je tudi sarkazem – zna špikniti. Zamera in jeza ter občutek strahu pred izpostavljanjem imajo negativen prizvok pri osebi, ki je zelo kreativna in inteligentna.«

Grožnje med poslanci

Ne le novinarji, tudi poslanke in poslanci so deležni raznoraznih pritiskov. Število groženj se poveča ob sprejemanju sprememb, ki imajo ideološko ozadje. Tako je bilo na primer ob sprejemanju sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, tukaj so bili na udaru zagovorniki zakona, med njimi Luka Mesec. Tudi sodni proces Patria je med tistimi, zaradi katerega so, kot v primeru grožnje našemu novinarju, ljudje izlivali gnev po vseh, ki so v javnosti karkoli povedali o tem. Iz poslanske skupine SD so o grožnjah njihovim predstavnikom ljudstva zapisali: »Poslanke in poslanci so preko osebnih pogovorov izpostavljeni žaljivkam in komuniciranju, ki z osnovami kulture in primernega izražanja nimajo nič skupnega.« V poslanski skupini ZaAB so zapisali, da so tudi njihovi poslanci prejemali grožnje in da te vedno prijavijo ustreznim organom.

Politika je pač umazana in njeni privrženci ne izbirajo sredstev za dosego svojih ciljev. 

Bomba pred sodiščem

Verjetno ne gre za naključje, da je samo dan po uradno znani sodbi ustavnega sodišča v primeru Patria, na dan, ko je v ponovnem sojenju v tem istem primeru postalo znano, da bo nova sodnica Tanja Lombar Jenko, in na dan izrednega shoda zmage upanja, pravice in resnice v organizaciji Odbora 2014, nekdo sporočil, da je na sodišču podtaknil bombo. Policija na srečo ni našla nikakršnih nevarnih sredstev.

Politika je pač umazana in njeni privrženci ne izbirajo sredstev za dosego svojih ciljev. A živimo v demokraciji in pri nas velja svoboda govora. Zato se bodo morali tudi tisti najbolj radikalno misleči pač navaditi, da njihovo mnenje ni edino pravilno. Včasih je treba preprosto stopiti korak nazaj in na zadevo pogledati od daleč.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste