Slovenija

Prisilna poravnava v celjskem Nivoju potrjena, družba dokapitalizirana

M.J.
19. 4. 2015, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zavarovani upniki so potrdili prisilno poravnavo v celjski družbi Nivo, specializirani za gradnje in ekologijo. Za sprejetje prisilne poravnave je glasovalo 12 upnikov s terjatvami v višini skoraj 10 milijonov evrov, kar predstavlja 82,43 odstotka vseh terjatev zavarovanih upnikov. Uspešna je bila tudi dokapitalizacija družbe.

Profimedia

Proti prisilni poravnavi je glasoval en upnik s terjatvijo v višini 254.000 evrov. Preostalih 10 upnikov s terjatvami v skupnem znesku 1,8 milijona evrov in 15,45-odstotnim deležem pa ni glasovalo, je razvidno iz objave na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Prisilna upraviteljica družbe Darja Erceg je ta teden ugotovila, da je bil postopek vpisa in vplačila novih delnic uspešen. V kapital so upniki pretvorili za 666.000 evrov terjatev, skupno število novih pripadajočih delnic pa znaša 217.088, kar pomeni, da se je v tem znesku povečal osnovni kapital Nivoja. Emisijski znesek ene delnice tako znaša nekaj več kot tri evre.

Vodstvo družbe Nivo Celje, ki se ukvarja z vodnogospodarsko dejavnostjo, je predlog za začetek postopka prisilne poravnave vložilo konec lanskega januarja. Postopek je bil uveden marca, oktobra pa ga je okrožno sodišče v Celju ustavilo in začelo stečajni postopek. Presodilo je namreč, da družba ni predložila popolne dokumentacije, s katero bi dokazala, da je dosegla ustrezen dogovor z zavarovanimi upniki.

Zoper ta sklep se je podjetje pritožilo na višje sodišče v Ljubljani in to mu je ugodilo ter izpodbijani sklep razveljavilo. Načrt finančnega prestrukturiranja podjetja sicer predvideva prestrukturiranje zavarovanih terjatev z moratorijem na plačilo glavnice do julija letos, nato pa v osmih letih poplačevanje glavnice v trimesečnih obrokih. Ti pogoji veljajo za vse zavarovane upnike, ne le za tiste, ki so glasovali za prisilno poravnavo.

Na okoli milijon evrov poplačila računa tudi hčerinski Nivo Eko iz Žalca, ki trenutno izvaja protipoplavne ukrepe v porečju Savinje. Vrednost del, ki so sofinancirana z evropskimi sredstvi, pa znaša 40 milijonov evrov. Večinski lastnik Nivo Eko je Klemen Senič, njegov oče Danilo pa je lastnik krovnega Nivoja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov