Slovenija

Kisikarna v Škofji Loki naj bi zaživela do začetka leta 2017

STA/M.J.
10. 4. 2015, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Messer Slovenija, ki namerava ob družbi Knauf Insulation v Škofji Loki zgraditi kisikarno, je na škofjeloško občino že dal pobudo za ureditev prostorskih načrtov. Temu bodo sledili postopki pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj. Gradnja 15 milijonov evrov vrednega obrata naj bi stekla v začetku leta 2016, konec leta pa naj bi bila zaključena.

Messer

Kot je na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki povedal direktor družbe Messer Slovenija Danilo Lukač, nemška skupina Messer na slovenskem trgu deluje že 23 let, sedaj pa je prišel čas tudi za postavitev njihove prve kisikarne v Sloveniji, v kateri bodo proizvajali kisik, dušik in argon. Še vedno pa bodo pline tudi uvažali iz sestrskega podjetja na Hrvaškem.

Prava priložnost za postavitev obrata v Sloveniji se jim je ponudila ob škofjeloškem Knauf Insulation. Ta namreč na eni izmed treh proizvodnih linij uvaja novo tehnologijo za proizvodnjo kamene volne, po kateri bo koks zamenjal zemeljski plin. Pri uporabi tega novega energenta bodo za izgorevanje potrebovali tudi čisti kisik.

Kot je izpostavil direktor Knauf Insulation Škofja loka Tomaž Lanišek, sta njihova 25-milijonska naložba v zamenjavo linije in Messerjeva 15-milijonska naložba v obrat za proizvodnjo utekočinjenih plinov, komplementarni. "Messer postaja partnersko podjetje v naših nadaljnjih načrtih na naši lokaciji," je povedal Lanišek, ki si v prihodnje želi, da bi tehnologijo zamenjali tudi na drugih dveh proizvodnih linijah.

"Prehod s koksa na plin je tehnološki preboj, ki ga uvajamo prvi. To bo tehnološko najbolj razvita linija v Evropi in bo za nas velika konkurenčna prednost," je poudaril Lanišek. Prenovljeno linijo naj bi zagnali v drugi polovici maja, s tem pa se bodo emisije ogljikovega dioksida ter dušikovih in žveplovih oksidov prepolovile.

Sprva bodo morali kisik dovažati v cisternah, zato si želijo, da bi Messer kisikarno postavil čim hitreje in bo imel boljše izkušnje s pridobivanjem vseh dovoljenj in soglasij, kot so jih imeli sami, saj so na vsa potrebna dovoljenja čakali več let.

"Pričakovanja so optimistična. Za cilj smo si postavili, da bi z obratovanjem začeli konec leta 2016 ali začetek 2017," je povedal Lukač in dodal, da so trenutno šele v začetni fazi pridobivanja podrobnega občinskega prostorskega načrta, začetek priprave katerega je škofjeloški občinski svet potrdil na marčni seji.

Kisikarno želijo zgraditi na območju industrijske cone Trata, kjer so trenutno še polja. Težave bi utegnili imeti z okoliškimi prebivalci, ki že dolgo opozarjajo na okoljske probleme območja. Vendar kot zagotavlja Lukač, tehnologija kisikarne ne povzroča vplivov na okolje. Osnovna surovina je zrak, z razgradnjo katerega se znotraj zgradbe pridobivajo trije plini.

Glavnina proizvodnje bo namenjena Knaufu, do katerega bodo kisik speljali po cevovodu. Preostanek plinov bodo s tovornjaki vozili drugim zahtevnim slovenskim kupcem s področij farmacije, medicine in drugih. Ker projekti za obrat še niso narejeni, pa Lukač ni mogel povedati, kolikšne količine plinov nameravajo dejansko proizvajati.

Lukač je poudaril, da želijo odprto komunicirati s sosedi industrijske cone. "Projekt prinaša veliko pozitivnih učinkov. Poleg izboljšanja okolja prinaša zaposlitev za od 15 do 20 novih strokovnjakov iz lokalnega območja," je izpostavil.

Trenutno ima sicer Messer Slovenija 300 zaposlenih. Lani je imel 18 milijonov evrov prometa, dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo pa je znašal 2,2 milijona evrov. Sama skupina Messer iz Nemčije pa je največje zasebno vodeno podjetje na področju industrijskih, medicinskih in posebnih plinov. Po Evropi ima približno 30 kisikarn.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste