Slovenija

Kje bodo vipavske poroke?

P.K.
20. 3. 2015, 20.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Izbor lokacije civilnega dela obreda mladoporočencema predstavlja pomembno vprašanje. Na Vipavskem se v zvezi s tem nekoliko zapleta. Lanthierijev dvorec porok ne gosti več, nejasno je tudi, kako bo z Zemonom.

Polona Krušec, Mediaspeed

Okoli deset parov iz Vipavske doline je prejšnji teden od Upravne enote Ajdovščina dobilo informacijo, da sklenitev njihove zveze v Lanthierijevem dvorcu ne bo mogoča, saj se zapleta v povezavi z dogovorom oziroma pogodbo o uporabi dvorane za obrede med Univerzo v Novi Gorici, ki je najemnica objekta, in upravno enoto. Dvorana je tako »zaprta«. Pari so bili zelo razočarani, zlasti ker morajo zdaj, skoraj tik pred začetkom sezone porok, popolnoma na novo organizirati svoj dan. Tudi Petra je s svojim bodočim možem načrtovala civilni del obreda v mali dvorani dvorca v središču Vipave, odpoved pred tednom dni ju je presenetila. »Sploh si ne predstavljate, kaj pomeni dobiti tako obvestilo, ko je že vse organizirano. Odposlana vabila, pripravljen protokol, pogostitev … Na srečo smo se lahko s Tomažem Kavčičem, najemnikom Dvorca Zemono, dogovorili, da bomo poroko premestili k njemu,« je povedala Petra.

Polona Krušec, Mediaspeed

Zemono pušča odprta vrata

Tomaž Kavčič, kuharski mojster svetovnega kova in najemnik dvorca, ki ima v njem tudi znamenito Gostilno pri Lojzetu, je povedal, da so kljub temu, da menda Zemono ne bo več uraden kraj za sklepanje zakonskih zvez, njihova vrata mladoporočencem odprta: »Sem človek načel, vrednot in tradicije. Živim s krajem in naš dvorec je vsem, tudi mladim parom, ki se želijo tu poročiti, na stežaj odprt.« Upravni enoti je šel v tej stiski celo tako na roko, da so nekaj obredov iz Lanthierija prestavili k njim, za kar jim ne bo zaračunal, čeprav bo imel s tem stroške. Iz razgovora z njim razberemo, da ni vse v denarju, temveč gre tudi za čut do sočloveka.

Upravna enota Ajdovščina je že na začetku leta predstavila sklep o tem, da Zemono ne bo več uraden prostor za poroke, saj ne ustreza nekaterim pogojem. Menda bo Zemono uraden prostor še letošnje leto, pa še to samo ob določenih sobotah in terminih, kar zmanjša dostopnost, zato nejevolja parov.

Kje bo uraden kraj za obrede

Polona Krušec, Mediaspeed

Vprašanje je, kje sploh se bodo lahko domačini, pa tudi pari od drugod, brezplačno poročali, če jih bo pot slavja vodila do Vipavske. Če Zemono ne bo več uraden kraj in če se zapleta pri dogovoru z univerzo in ajdovsko upravno enoto, kaj po tem? Tudi načelnica Upravne enote Ajdovščina Karmen Ražem ugotavlja isto, saj pravi, da kljub intenzivnemu iskanju na tem območju drugega primernega objekta ne vidijo. Dodala je še, da je s stroški glede obredov tako, da so sklenitve zakonskih zvez »brezplačne«, če potekajo v uradnem prostoru, tega pa zdaj na Vipavskem po »izgubi« še Zemona ne bo. To je drugače tudi odvisno od uspeha dogovora z univerzo, ki za uporabo prostora menda želi 400 evrov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste