Slovenija

Markeževa na javne stroške v Dubaj

Luka Tetičkovič
20. 3. 2015, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kandidatka za ministrico za izobraževanje Klavdija Markež postaja žrtev hudih očitkov, kot direktorica LU Ptuj naj bi z družino dvakrat potovala v Dubaj.

STA

Mediji so v njeni omari našli nekaj domnevnih okostnjakov. Časopis Dnevnik na podlagi neimenovanih virov poroča, da naj bi Markeževa na mestu direktorice Ljudske univerze Ptuj (LU Ptuj) to ustanovo oškodovala vsaj za 100.000 evrov. Z denarjem LU Ptuj naj bi svojo družino dvakrat peljala na dvotedenski dopust v Dubaj, med opremljanjem učilnic v LU Ptuj pa naj bi si posodobila tudi domovanje. Za takšno dogajanje naj bi zaposleni izvedeli šele po nekaj letih, ko so za očitane nepravilnosti zbrali tudi dokaze. Dlje od soočenja z računi, ki se niso ujemali, niso prišli – do takratne direktorice naj bi bili zaradi njene bolezni prizanesljivi, hkrati pa niso želeli onečastiti ustanove, v kateri so delali.

Arhiv Svet24

S podatki aplikacije Supervizor smo soočili trenutno vodstvo LU Ptuj. Direktorica Mojca Volk nam je potrdila avtentičnost računov za turistično agencijo Kompas (ki med drugim organizira tudi potovanja v Dubaj), plačanih med mandatom Markeževe v skupni vrednosti 57.496 evrov. Volkova nam ni sporočila, kakšno storitev je LU Ptuj s temi računi plačala, nam je pa namignila, da je bila za vse račune izključno odgovorna Markeževa: »Dejstvo je, da nikoli ni bila praksa, da bi kdorkoli – razen direktorice – presojal o ustreznosti računov, ali jih potrjeval, ali preverjal pravilnost. Sama torej kot organizatorica izobraževanj nisem imela vpogleda v te, presodila in odobrila izplačilo je takratna direktorica.«

»Dejstvo je, da nikoli ni bila praksa, da bi kdorkoli – razen direktorice – presojal o ustreznosti računov.« Mojca Volk, direktorica LU Ptuj

Zaposlenim v LU Ptuj naj bi prekipelo leta 2014, piše Dnevnik. Markeževi naj bi postavili ultimat, naj zapusti funkcijo direktorice LU Ptuj ali tvega kazensko ovadbo. Te informacije smo preverjali pri naših virih, ki pa jih niso potrdili. Markeževi je leta 2013 namreč potekel mandat, na funkcijo pa ni ponovno kandidirala, saj naj se ne bi strinjala z načrti tedanjega ptujskega župana Štefana Čelana, ki naj bi LU Ptuj nameraval združiti s Srednješolskim centrom Ptuj. Čelan je te navedbe zanikal, čeprav je potrdil, da je pred petimi leti razmišljal v smeri združitve, vendar to po njegovem zagotovo ni bil razlog za odhod Markeževe. Trdi, da sta izjemno dobro sodelovala, do sporov ni prišlo nikoli, odločitev za odhod s funkcije pa je njemu pojasnila kot posledico želje po menjavi delovnega okolja, saj so jo v tistem obdobju pestile resne zdravstvene težave.

Uspešna političarka

Sicer lokalno okolje glede Markeževe nima slabega mnenja, na Ptuju je priljubljena kot zmerna političarka, prav tako smo na občini neuradno izvedeli, da je LU Ptuj pod njenim direktorovanjem opazno napredovala in rasla ter za svoje namene učinkovito pridobivala razpisni denar.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste