Slovenija

Erjavec: Referenduma o pravicah istospolnih ne bi smelo biti

sta/mv
17. 3. 2015, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi ne bi smelo biti, saj gre za vprašanje človekovih pravic. Poslanci DeSUS bodo o tem vprašanju tudi v vseh nadaljnjih postopkih odločali po svoji vesti. Poslanska skupina in strankini ministri imajo sicer polno podporo sveta stranke, je po seji sveta zatrdil Erjavec.

Mediaspeed

Člani sveta DeSUS so na današnji seji obravnavali različne aktualne teme. Glede novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov, je po Erjavčevih besedah stališče stranke jasno. "Mi prepuščamo, da se vsak poslanec odloča po svoji volji, osebno pa mislim, da je prav, da bi podprli ta zakon o istospolnih skupnostih, ker to pomeni korak naprej," je dejal v izjavi za medije.

Na seji so se po njegovih besedah dotaknili tudi odstopa ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar in "teh vrtoglavih avtorskih honorarjev". "Vidimo, da ima določene težave s tem tudi predsednik vlade. Upam, da bo razrešil vse te dvome, ker v tem trenutku ne potrebujemo neke politične krize, neke nestabilnosti," meni Erjavec.

Za kandidatko za novo ministrico Klavdijo Markež Erjavec upa, da nima nobenega nahrbtnika, da se zgodba ne bo ponovila. Bo pa imela po njegovih besedah kar zahtevno nalogo. "Upam, da ima dovolj izkušenj, da bo kos tem nalogam, zlasti na področju šolstva, visokega šolstva in zlasti, ko bodo potrebna uspešna pogajanja s sindikatom, za katerega pa vemo, da je izjemno močan," je dejal.

V današnji razpravi po Erjavčevih besedah tudi niso mogli mimo usklajevanja pokojnin in regresa. Erjavec je ob tem spomnil na zavezo predsednika vlade Mira Cerarja, da se bodo pokojnine usklajevale za leto 2014, v katerem je bila po prvih podatkih gospodarska rast 2,5-odstotna, do izplačila pa bo prišlo januarja 2016.

Prav tako je bila po Erjavčevih besedah danes pestra razprava v zvezi s Slovenskim državnim holdingom (SDH), ki bo upravljal državno premoženje v višini skoraj 13 milijard evrov. V DeSUS pričakujejo, da bo čim prej ponovljen razpis za nadzornike SDH. "Za stranko DeSUS je pa izjemno pomembno tudi, da je minister za finance končno popustil glede ustanovitve demografskega sklada," je dodal Erjavec.

Kot je še zagotovil, imajo poslanci in ministri iz vrst DeSUS polno podporo sveta stranke. "Smo enotni in to se mi zdi zelo pomembno za izzive v naslednjih mesecih," je dejal.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste