Slovenija

Skrb vzbujajoče stanje vrtca v Pekrah

Gabrijel Toplak/sta
13. 1. 2015, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaskrbljeni starši pravijo, da so tako notranji kot zunanji prostori popolnoma neprimerni za varstvo otrok, poleg tega objekt nima urejenih parkirnih prostorov, zato ni varnega dostopa do vrtca.

Gabrijel Toplak

Mariborska občina kljub številnim obljubam ni uspela zbrati denarja za gradnjo novega vrtca v Pekrah.

Vrtec Pekre deluje v dotrajani stari stavbi, zaradi česar ne ustreza sodobnim standardom vzgoje otrok. Nekateri starši imajo celo pomisleke o varnosti otrok, mariborska občina pa do zdaj kljub številnim obljubam ni uspela zbrati denarja za gradnjo novega vrtca.

Zdaj želijo zadevo rešiti s pomočjo operativnega najema. Vodja enote vrtca Studenci Maribor v Pekrah Sanja Belina je povedala, da vsak, ki obišče vrtec, spozna, da so nujno potrebni novi prostori, saj se zadržujejo v hiši, ki je stara prek sto let. »Trenutno imamo 40 otrok in skupaj s starši si že več let prizadevamo, da bi dobili nov vrtec, a dlje od obljub še ni prišlo. Rečeno nam je bilo, da se bomo selili naslednje leto, zato smo skupaj s starši tovrstno prelaganje tako dolgo tudi tolerirali, a zdaj, ko smo izvedeli, da tega denarja ni več, smo zelo razočarani. Vrtec naj bi začeli graditi oktobra, otrok je veliko, saj ne vemo niti, kam se bodo prerazporedili, če do tega res ne bo prišlo,« je pojasnila Belina in dodala, da še vedno upajo, da tako črnega scenarija res ne bo.

Gabrijel Toplak

V vrtcu, kjer so stene v zelo slabem stanju, sanitarijam zaradi neustreznosti grozi zaprtje, ponekod imajo neravna tla, kar rešijo s posameznimi kotički, vzgojiteljice, ki nimajo garderobe, imajo zbornico veliko največ dva metra, zunanja igrala so takšna, pravi Belina, kot da so še iz njenega otroštva in podobno. Seveda so nad stanjem vrtca najbolj zgroženi starši, ki se jih večina javno ne želi izpostaviti. Pravijo, da so tako notranji kot zunanji prostori popolnoma neprimerni za varstvo otrok, poleg tega objekt nima urejenih parkirnih prostorov, zato ni varnega dostopa do vrtca.

»Stanje vrtca je res slabo in še sreča, da bom otroka najverjetneje naslednje šolsko leto, če bo prostor, že imela v vrtcu Limbuš,« je poudarila Suzana Hojski iz Limbuša, predsednico sveta staršev ene od treh skupin otrok v vrtcu Anjo Toplak pa skrbi, da bodo v prihodnjem šolskem letu ostali brez varstva v kraju bivanja, saj so vsi ostali vrtci na območju Peker polno zasedeni.

Gabrijel Toplak

Gradnjo novega vrtca v letošnjem letu še vseeno optimistično napoveduje predsednik Krajevne skupnosti Pekre Branko Mlaker, saj je na vrhu seznama nujnih investicij na področju šolstva v Mariboru. »Za vrtec je že vse pripravljeno, urejena je vsa dokumentacija. Tudi župan nam je ob nedavnem odprtju nove knjižnice v Pekrah obljubil, da bo to urejeno takoj, ko bo mogoče,« je povedal Mlaker, ki meni, da varnost otrok za zdaj še ni ogrožena. Na mariborski občini pa odgovarjajo, da je bila gradnja novega vrtca načrtovana že lani, a niso dobili državnih sredstev iz osmega javnega poziva za sofinanciranje investicij iz regionalnih razvojnih programov, ki bi investicijo bistveno olajšale in pospešile, saj občina nima na voljo zadostnih finančnih virov. »Ker v prihodnje od države ni pričakovati tovrstnega sofinanciranja, potrebe pa so velike, mestna občina pripravlja drugačen model investicij, in sicer prek operativnega najema. To pomeni, da investicijo prevzame zasebno podjetje, ki ga občina izbere na javnem natečaju. Investicijo pa nato občina odplača z najemnino v daljšem časovnem obdobju,« so pojasnili.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov