Slovenija

Rudarji ne pristajajo na sanacijo

Sašo Avramovič/STA
24. 12. 2014, 22.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Svetniki Mestne občine Velenje so se na včerajšnji seji ob razpravi o viziji razvoja energetike v Šaleški dolini seznanili z načrti vodstev za prestrukturiranje Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Ob tem so opozorili, da je dolina Sloveniji že plačala zelo visok davek, zato v prihodnje pričakuje podporo.

Facebook

Seja velenjskih svetnikov, na kateri so sodelovali vodilni iz Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), Teša in Premogovnika Velenje, je potekala tudi ob navzočnosti nekaterih velenjskih rudarjev. Ti so že pred vrati občine pričakali generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka, nato pa svetnike in vse sodelujoče prek svojega predstavnika Asmirja Bečarevića pozvali, naj naslednjo sejo pripravijo v premogovniku, da bodo sami občutili težke razmere, v katerih delajo in zaradi katerih je Šaleška dolina postala eden od stebrov slovenske energetike. Zato nikakor ne pristajajo na sanacijo težkih likvidnostnih težav skupine HSE na plečih delavcev.

Vodstva HSE ter hčerinskih Teša in Premogovnika Velenja so namreč svetnikom včeraj predstavila zahtevno likvidnostno situacijo skupine in družb, zaradi česar je nujno finančno in poslovno prestrukturiranje, ki vključuje tudi zmanjševanje stroškov dela. Kot je povedal predsednik uprave premogovnika Ludvik Golob, je nadzorni svet na seji v ponedeljek popoldne potrdil načrt prestrukturiranja. Napovedal je, da družbo leta 2015, ko kljub vsem ukrepom še vedno pričakuje 15 milijonov izgube, čaka zelo težko leto, pri čemer je nižanje stroškov dela nujno. Med drugim načrtujejo tudi odprodajo nekaterih družb in deležev v družbah.

Aktualni prvi mož Teša Matjaž Eberlinc pa je ocenil, da bo imela družba letos izgubo, ki bo večja od načrtov, to pa je predvsem problematično z vidika likvidnosti. Za zdaj kaže, da bo podjetje prišlo do konca leta, naslednje leto pa bodo morali likvidnostne težave striktno odpravljati. V Tešu poslovni načrt za leto 2015 še pripravljajo, nekaj ukrepov pa so že sprejeli. Med drugim bodo maso stroškov dela leta 2015 znižali za okoli 12,5 odstotka glede na 2014. Tudi generalni direktor HSE Košorok je dejal, da v obeh družbah trenutne razmere terjajo racionalizacijo in optimizacijo poslovanja in da HSE kot delničar vseskozi išče obvode, kako pomagati Tešu in premogovniku. Strinja se, da zaposleni niso krivi za nastalo situacijo, a bodo na žalost vsi skupaj morali deliti ta del usode.

Finančni direktor HSE Stojan Nikolič je med drugim dejal, da je HSE vsem v skupini prepovedala vse nove naložbe, da imajo varnostno rezervo za morebitne dodatne težave Teša in premogovnika. Dejal je, da bodo oziroma so skupno v dveh letih Šaleški dolini namenili 400 milijonov evrov, pri čemer pa so tveganja tu največja.

V razpravi je veliko svetnikov izpostavilo, da se proti Šaleški dolini izvaja negativna kampanja in da je treba spremeniti komuniciranje. To je menil tudi nekdanji prvi mož Teša, danes pa svetnik velenjske občine Peter Dermol, ki upa, da vse aktivnosti okoli šestega bloka Teša ne pomenijo končnega cilja unovčitve državnega poroštva. Prepričan je namreč, da država pridobljenih sredstev ne bi imela na razpolago. »Vse več je govoric, da akterji že čakajo in da se dogajajo tihi skrbni pregledi družbe,« je dejal.

Odzivov svetnikov na več kot triurni obravnavi te točke na seji je bilo zelo veliko. Ob koncu so soglasno potrdili zaključke, s katerimi vladi predlagajo oblikovanje zakonskih predlogov, ki bodo omogočali poslovanje energetskih družb. Prav tako pričakujejo pripravo zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, poslovodstvu družb predlagajo, da okrepijo socialni dialog, od lastnika pa pričakujejo odgovorno ravnanje. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste