Slovenija

Poslovnež bo prepričeval s pisno izjavo

tr
27. 11. 2014, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Specializirano državno tožilstvo terja dobrih 1,8 milijona evrov domnevno nezakonito pridobljenega premoženja od mariborskega poslovneža Aleša Bračka, njegove poslovne partnerice Marte Kaiser in dveh podjetij, Legitimus in Novota, v katerih je Bračko odgovorna oseba.

Mediaspeed

Tožba je bila vložena že lani in do zdaj so se na gospodarskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča zvrstile številne obravnave, katerih pa se ni nikoli udeležil prvotoženi Bračko, ki ima na Štajerskem priljubljeni lokal Akoya. Njegov odvetnik Matjaž Pajk ga je opravičeval, rekoč, da ima zdravstvene težave, zaradi česar se ni sposoben udeležiti naroka. Odvetnik je v dokaz v sodni spis vlagal številna zdravniška potrdila in izvide psihoterapevta. Zgodba s tovrstnim opravičilom se je ponovila tudi na včerajšnjem naroku, s tem, da je Pajk dodal, da bo Bračko najverjetneje naslednji teden hospitaliziran, prihodnji mesec pa ga čaka operacija sinusov. Na podlagi tega je sodnik Vladimir Kočevar sprejel odločitev, da Bračka ne bo zaslišal, ampak ga bo pozval, naj pisno poda izjavo v roku dveh tednov, in ga zato ni vabil na naslednjo obravnavo, ki bo sredi decembra. Takrat bo predvidoma tudi zaključil zadevo.

Tožilstvo meni, da znaša nezakonito premoženje Bračka, Kaiserjeve in obeh podjetij dobrih 1,8 milijona evrov. Tolikšna razlika naj bi nastala med uradnimi prihodki in dejanskim premoženjem, razkrila pa jo je finančna preiskava, ki je zajela obdobje od leta 2003. Kaiserjeva kot drugotožena stranka se je znašla v postopku, ker je bila po mnenju specializiranega tožilstva v spornem času Bračkova zunajzakonska partnerica. Drugotožena stranka je v nasprotju z Bračkom na eni izmed preteklih obravnav prestopila prag hrama pravice in med drugim zanikala, da bi bila s prvotoženim v zunajzakonski zvezi.

Mediaspeed

Tik pred kratkim pa je vstopila v postopek kot stranski udeleženec NLB, in to na strani toženih strank. Predstavnica banke je včeraj pojasnila, da je banka odobrila dva kredita za nakup in opremo lokala v lasti podjetja Legitimus. Kredit pa je kreditojemalec zavaroval s stanovanjem v lasti Kaiserjeve. Bančnica je še pojasnila, da NLB na podlagi priloženih listin kreditojemalca ni imela razloga, da bi podvomila o njihovi verodostojnosti. Kredit je torej odobrila v dobri veri in ni vedela ter tudi ni mogla vedeti, da je v ozadju govora o morebitnem premoženju nezakonitega izvora.

Omenjena tožba je druga na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Prva tovrstna tožba je na prvi stopnji že doživela epilog. Gre za obsojenega preprodajalca mamil Andreja Lapornika iz Portoroža, ki mora državi plačati dobrih 247.000 nezakonito pridobljenih evrov. Sodišče je poskušal prepričati, da je do velikih vsot denarja prišel po legalni poti. Pri tem mu je mama velikodušno finančno pomagala, prav tako njegova teta, ki mu je izročila 70 tisoč evrov. A sodišča ni prepričal.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste