Slovenija

Nestrpni kupci vdirajo v stanovanja?

Žiga Kariž
11. 11. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Za nemalo razburjenja je poskrbel stanovanjski sklad, ki pred drugim krogom prodaje stanovanj ni organiziral ogledov objekta. Kot so razložili, je razlog neurejena etažna lastnina, rezultat pa zagotovo slabša prodaja. Če so se po prvem krogu lahko pohvalili z »izplenom«, se je že na drugega prijavilo manj kupcev, kot je stanovanj.

Arhiv Svet24

Sosesko Zeleni gaj, ki jo je za trg zgradil oziroma jo še gradi Stanovanjski sklad RS, je trg nestrpno pričakoval. Sklad se je odločil, da pred zaključkom gradnje preveri, ali je na trgu dovolj zanimanja in kakšno ceno bi lahko iztržil, ponudbo so oblikovali skrbno in po prvem krogu prodaje so vodilni v skladu ponosno stopili pred medije in se potrepljali po prsih.

Za stanovanja, ki so bila na voljo v prvem krogu, se je prijavilo kar 275 zainteresiranih kupcev. A za nekatera stanovanja se je prijavilo več interesentov, za nekatera pač nihče. Tako so prodali 50 odstotkov stanovanj, ki so bila na voljo. V drugem krogu se prodaja 189 stanovanj. Cene še prostih stanovanj s pripadajočim parkirnim mestom ali dvema ter shrambo so še vedno med 86.352,48 in 252.336,70 evra z vključenim DDV-jem.

A odziv kupcev je tokrat veliko slabši. Do 3. novembra se je prijavilo 73 interesentov, ki so bili pripravljeni vplačati tisoč evrov in s tem dokazati resnost svoje ponudbe. Razlog za slabši odziv je gotovo tudi v dejstvu, da si potencialni kupci stanovanj pred nakupom oziroma pred oddajo vlog niso mogli ogledati. Sklad je namreč organiziral dva ogleda pred prvim krogom, pa še takrat so si interesenti lahko ogledali le vzorčna stanovanja.

Potencialni kupci, ki so za nepremičnine pripravljeni odšteti tudi več kot 100.000 evrov, so bili ogorčeni. Pisma jeznih državljanov smo prejeli tudi v naše uredništvo. V stanovanjskem skladu pojasnjujejo, da v resnici nimajo pravice organizirati ogledov, saj stanovanj od investitorja še niso prevzeli. Do primopredaje naj bi prišlo do konca letošnjega leta za objekt F.4 in do konca januarja za objekt F.5, potem naj bi spet organizirali oglede in dneve odprtih vrat.

A kot kaže, se zainteresirani kupci niso sprijaznili s tem, da si stanovanj ne morejo ogledati, nervozni pa so, kot kaže, tudi tisti, ki so bili izbrani kot kupci v prvem krogu. V Skladu so namreč opazili nepooblaščene vstope v sosesko in zato izdali tudi opozorilo: »Z morebitnim nepooblaščenim vstopanjem na lokacijo in v posamezne objekte v obdobju gradnje in pred predajo nepremičnine končnemu kupcu prihaja do ogroženosti osebja, končnih kupcev in varnosti objekta.

Obveščamo vas, da bo Sklad v primerih nepooblaščenega vstopanja končnih kupcev in drugih oseb v objekte kot investitor ukrepal v skladu z javnim razpisom, kjer je to izrecno prepovedal, in v skladu z veljavno zakonodajo ter ne bo odgovarjal za morebitno povzročeno škodo, ki bi nastala kot posledica nedovoljenega vstopa v objekte oziroma posamezno stanovanje.«

Arhiv Svet24

Iz razpisa je razvidno, da namerava sklad tiste, ki jih bo zalotil v stanovanjih, prijaviti policiji, nepooblaščen vstop pa ne bo imel posledic za izbor na razpisu. Zanimivo je, da sklad kljub temu, da si veliko potencialnih kupcev želi ogledati stanovanjske enote, z objavo nadaljnjih postopkov prodaje ne počaka še ta mesec oziroma dva. Navsezadnje so kupci na sosesko Zeleni gaj čakali več let, zagotovo bi bili pripravljeni počakati tudi še teh nekaj dni. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov