Slovenija

Kitajska rešuje Maribor: realnost ali sanje?

Gabrijel Toplak
8. 11. 2014, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Lokacija ostaja skrivnost, a naš vir razkriva, da naj bi se kitajski investitor, katerega predstavnik je bil pred kratkim v Mariboru, zanimal za zapuščeno stavbo, v kateri je bila nekoč trgovina.

Gabrijel Toplak

Kitajsko podjetje se je resno lotilo projekta, a je razočarano nad pogoji, ki jih Slovenija nudi vlagateljem.

Kljub zatrjevanju mariborskega župana Andreja Fištravca že pred volitvami, da se veseli dneva, ko bo tovarna baterij v mestu še letos zaposlila prve delavce, kar bo nadaljevanje uspešne zgodbe s tujim kapitalom, kakor so je bili občani priča pri tamkajšnjem nekoč uglednem vinarskem podjetju Vinag, odprtje vendarle ni tako blizu, kot morebiti nekateri obljubljajo.

Po naših neuradnih informacijah naj bi se zataknilo že pred zagonom proizvodnje, ki je bil napovedan za november. Obstaja tudi precejšnja verjetnost, da tovarne v štajerski prestolnici sploh ne bo, čeprav je župan Fištravec še naprej optimističen. »Pogajanja za lokacijo podjetja potekajo, vendar osnovanje okoliščin za zagon podjetja v takšnem obsegu terja svoj čas. Natančnejše informacije lahko poda pooblaščenka investitorja (mariborska odvetnica Mojca Veljkovič, op. p.), vendar kot je župan seznanjen, investitor ta projekt ves čas nadaljuje. Prav tako je pooblaščenka investitorja nedavno pojasnila, da izdaja dovoljenj, po katerih se v javnosti pojavljajo ugibanja, ni mogoča, dokler ni investitor dokončno evalviral potencialnih vlaganj v nepremično in uspešno zaključil pogajanj. Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec se zaveda gospodarskih okoliščin mesta in države, iz katerih izhaja nujnost po privabljanju tujega kapitala oziroma tujih investitorjev za zagon mariborskega gospodarstva in ustvarjanje nujno potrebnih delovnih mest,« so zapisal v službi za odnose z javnostmi na mariborski občini.

STA

Maribor naj bi sicer pred kratkim vendarle obiskal predstavnik kitajskega Shihlien Apexa, ki stoji za Shihlien Apesom japonske lastnice Tamure Nacuki. Kot razkrivajo naši viri, je prišel urejat vse potrebno za nakup zapuščene stavbe s pripadajočim zemljiščem na Tržaški cesti 37, ki se razprostira na približno 13 tisoč kvadratnih metrih in v kateri je nekoč delovala trgovina Maxina, a naj bi odšel precej razočaran. Niti približno, dodaja naš vir, ni bil pripravljen plačati visoke kupnine za zemljišče, ki so jo zahtevali Slovenci. Po javno dostopnih podatkih Gursa je nepremičnina ocenjena na okoli 850 tisoč evrov, Kitajci pa bi zanjo odšteli manj kot dva milijona evrov. Bil je tudi ogorčen nad trajanjem pridobivanja potrebnih dovoljenj.

In še: mnenja Mariborčanov glede obljubljene tovarne baterij so v zadnjem času deljena. Veliko jih županovi obljubi več ne verjame in jo ocenjujejo kot še eno predvolilno obljubo aktualnega župana, s katero si je »kupil« nekaj glasov volivcev. Še posebej zato, ker so zagon proizvodnje napovedovali za letos, Kitajci pa so z javnim razpisom že iskali 52 delavcev, čeprav se sploh ne ve, kje bo tovarna stala. Da je zadeva še precej »v zraku«, so za Svet24 potrdili tudi v Upravni enoti Maribor. Načelnica Karin Jurše je odgovorila: »Iz uradne evidence vloženih zahtevkov je razvidno, da tukajšnji upravni organ ne vodi nobenega postopka izdaje gradbenega dovoljenja oziroma izdaje uporabnega dovoljenja za tovarno baterij investitorja Shihlien Apes ali kateregakoli tujega investitorja.« Novinarska vprašanja smo pred dnevi poslali tudi odvetnici Mojci Veljkovič, a smo včeraj po telefonu izvedeli, da nanje ne more odgovoriti, saj je pred ponedeljkom ne bo v pisarno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste