Slovenija

SOS za epileptike

B. B.
29. 10. 2014, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Tretjega novomeškega startup vikenda, ki sta ga v podjetniškem inkubatorju pripravila Razvojni center Novo mesto in tukajšnje društvo StartUP, se je s svojimi podjetniškimi idejami udeležilo deset ekip. V 36 urah so udeleženci s pomočjo mentorjev izluščili šest najobetavnejših projektov, na novo sestavili ekipe, nato pa dodelane ideje predstavili komisiji.

B. B.

Žirijo je najbolj prepričala ljubljansko-štajerska ekipa Epilep.si, ki je zasnovala asistenta za epileptike, ki bi ga bolnik aktiviral v trenutku, ko bi začutil, da prihaja epileptični napad. »Pogosto se dogaja, da ljudje, ki so priča napadu, ne pomagajo, saj menijo, da je oseba pač pijana,« pravi članica ekipe Saša Jagodič.

Gre za zapestnico z SOS-gumbom in brezžično povezavo s pametnim telefonom, ki bi v trenutku, ko bi jo bolnik aktiviral – iz pogovorov z epileptiki so ugotovili, da napad začutijo dve do pet sekund pred izgubo zavesti –, začel oddajati zvočni in grafični alarm. Telefon bi sporočal, da gre za epileptični napad, in dajal navodila mimoidočim, kako lahko pomagajo. Poslal bi SMS bližnjim, pri več kot desetminutnem napadu pa bi samodejno sprožil klic v sili na številko 112.

B. B.

Zapestnica bi tudi merila in zapisovala bolnikove fiziološke parametre med napadom, sistem pa bi zaznal geolokacijo dogodka, s čimer bi postopoma izrisali zemljevid črnih točk, kjer pogosteje prihaja do epileptičnih napadov. Eden glavnih sprožilcev napada je namreč svetloba, z več podatki pa bi lahko v prihodnosti odpravili tovrstne moteče dejavnike.

Komisijo je predlog navdušil tudi zato, ker bi bila taka SOS-zapestnica primerna še za druge skupine, na primer starostnike, ki živijo sami ter med padcem in poškodbo ne morejo doklicati pomoči, prispevala pa bi tudi h kampanji za ozaveščanje o epilepsiji. Ta je, kot je na predstavitvi povedala Jagodičeva, v porastu – v Sloveniji je bilo leta 2004 evidentiranih 8000 oseb s to diagnozo, letos jih je že 20.000.

Idejo so razvijali že dalj časa, do rešitve, da bi SOS-gumb vgradili v zapestnico, pa so prišli na startupu. Izdelek nameravajo pilotni skupini bolnikov predstaviti januarja prihodnje leto.

Drugo mesto je pripadlo izjemni ideji domače ekipe Leech, ki je predstavila delujoči prototip napravice za polnjenje telefona prek baterije drugega telefona. Naprava še najbolj spominja na USB-ključek z dvema izhodoma, s katerim povežemo telefona, potem pa tisti z bolj napolnjeno baterijo začne polniti drugega.

Ideja, je bila enotna komisija, ima ogromen potencial in bo prej ali slej prišla na trg, na primer v obliki obeska za ključe, ima pa eno težavo – ni je moč patentirati, saj ta tehnologija že obstaja, le da je ni še nihče uporabljal na tak način.

Tretja nagrada je pripadla ekipi TimaLux, ki je razvijala sistem za samodejno prilagajanje svetlobe v prostorih, predvsem proizvodnih halah. Razviti nameravajo senzor, ki bi zaznal prisotnost ljudi v prostoru, sistem pa bi nato krmilil osvetlitev glede na potrebe – dušil svetlobo na nezasedenih delovnih mestih in obratno. Kot je povedal avtor ideje Boris Antić, bi za razvoj računalniškega algoritma, ki bi interpretiral podatke s senzorja in nato skrbel za avtomatsko krmiljenje, potrebovali od 10 do 15 tisoč evrov. Taka tehnologija sicer v robotiki že obstaja, a je usmerjena le na ozek prostor delovanja robota, dodaja Antić.

Brez nagrad so tokrat ostale pobude: Walky (polnjenje baterije s potencialno energijo, ki jo ustvarjamo med hojo); projekt Fegussa (predelava luksuznega avtomobila bugatti veyron sang bleu v še bolj luksuznega – z lesenimi deli karoserije); sistem cTouch (globalna mreža za raziskavo in posredovanje uporabniških izkušenj).

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov