Slovenija

Okoljevarstveniki se z Omerzelom ne strinjajo o neškodljivosti baznih postaj

G.G.
16. 9. 2014, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Okoljevarstveniki se ne strinjajo z ministrom za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, Samom Omerzelom, da so bazne postaje, ki jih poslavljajo ob izgradnji digitalnega radijskega sistema (GSM-R) na železniški infrastrukturi, neškodljive. S civilnimi iniciativami pripravljajo več aktivnosti, razmišljajo tudi o ovadbah.

Za civilne iniciative so sporne lokacije baznih postaj, predvidene v neposredni bližini stanovanjskih objektov in drugih varovanih kategorij prebivalstva.

Ministrstvo želi sicer z radijskim signalom pokriti celotnih 1200 kilometrov železniškega omrežja, pri tem pa postaviti 246 baznih postaj in 110 repetitorjev. Investicija je vredna dobrih 117 milijonov evrov, brez davka na dodano vrednost, pri čemer je 85 odstotkov projekta financiranega iz kohezijskih sredstev.

Omerzel je dejal, da bazne postaje ne bodo presegle mejnih vrednosti elektromagnetnega sevanja ter da civilne iniciative in okoljevarstveniki niso predstavili prepričljivih argumentov, zaradi katerih bi razmislili o njihovi premestitvi.

Predsednik Društva za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green Vojko Bernard je danes dejal, da se ne more strinjati z ministrom, ko gre za vprašanje neškodljivosti baznih postaj. "Znanstvene raziskave kažejo, da so bazne postaje glede na višino postavitve zaradi sevanja škodljive ljudem," je dejal.

Po njegovem mnenju takšnih postaj ne bi smeli postavljati v naseljih, zato bi moralo ministrstvo spremeniti načrt njihove postavitve. Sam sicer upa, da bodo z novim ministrom s konstruktivnim dialogom našli kompromis, v nasprotnem primeru pa ne izključuje možnosti ukrepanja po sodni poti.

Predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič, ki predstavlja tudi civilne iniciative, pa je dejal, da v zvezi skupaj s koordinacijo civilnih iniciativ zavračajo navedbe o pomanjkanju argumentov o škodljivosti baznih postaj. Zaradi nasprotovanja postavitvi baznih postaj se je v Sloveniji, kot je dejal, oblikovalo najmanj 25 civilnih iniciativ.

Po njegovem mnenju je neetično, da je minister v odhodu pred predajo poslov sklical novinarsko konferenco o baznih postajah, čeprav je sam sokriv za nastalo težavo. Ministrstvo po njegovem mnenju namreč o lokacijah baznih postaj ni pravočasno obvestilo občin in občanov, približno 50 baznih postaj pa naj bi bilo postavljenih preblizu naselij.

Pojasnil je, da civilne iniciative pripravljajo kazensko ovadbo zoper ministra v odhodu in protestni shod, zadevo pa bodo prijavili tudi Komisiji za preprečevanje korupcije in računskemu sodišču, saj naj bi šlo za okoriščanje pri projektu. "Vidimo, da ne bo šlo tudi brez Bruslja," je dodal Lipič.

Kot dolgoročno rešitev Lipič vidi spremembo zakonodaje in določitev novih lokacij za bazne postaje, ki ne bodo tako blizu naselij. "Ljudje so šokirani, ko izvedo, da jim bodo čez noč pred hišo postavili 30-metrski stolp, pa jih o tem nihče ni obvestil," je dodal Lipič.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov