Slovenija

Izpoved upokojenke Ljudmile, ki mora državi vrniti 15 tisoč evrov

S.A.
4. 9. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pregovor pravi, da se po jutru dan pozna. Četrtek, 28. 8. 2014, je bil za Ljudmilo Pikelj zelo slab dan.

Sašo Avramovič

Že zjutraj je po pošti dobila 52 odločb Finančne uprave Republike Slovenije. Skupni znesek, ki ga mora plačati državi, znaša 15.000 evrov. Da, prav ste slišali. Pokojnino so ji pred časom vzeli, le s pritožbo si je zagotovila, da so ji jo izplačali za junij.
Ljudmila Pikelj iz Vranskega je upokojenka, stara 64 let.

Ima moža, hčerko in sina ter vnukinjo in vnuka. V preteklosti je živela tudi v Švici, zdaj pa že dolga leta v Sloveniji.

Od leta 1984 je bila samostojna podjetnica, imela je kemično čistilnico in pralnico. »Leta 2005 sem se upokojila, nato pa sem začela razmišljati, da bi še kaj delala, ker imam preprosto premajhno pokojnino in z njo ne morem preživeti,« nam je pojasnila, ko smo jo obiskali na domačem Vranskem.
Njena pokojnina znaša 355 evrov, poleg tega vsak mesec plača tudi dodatno zavarovanje. »Na koncu mi ostane okoli 323 evrov. S takšno pokojnino se dobesedno ne da preživeti. Na vsak cent moraš gledati.«

Sašo Avramovič

Prav zaradi tega se je odločila, da bi še kaj dodatno zaslužila. Leta 2010 je odprla s. p., in sicer popoldansko obrt. »Odšla sem na Durs, Ajpes ... Nobenega problema ni bilo odpreti obrti. Dobila sem odločbo in začela delati. Prodajala sem kreme za eno podjetje. Moj dohodek je bil od 50 do maksimalno 200 evrov.« Ob odprtju podjetja je bila stara 59 let.
»Po odprtju sem normalno delala do letošnjega februarja, ko sem od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) dobila dopis, da moram pokojnino vrniti. Potem sem se pritožila, da o tem nisem bila obveščena, in na Zpizu so mi rekli, da bi morala zakone poznati. Pritožba je bila zavrnjena. Potem sem dobila naslednjo odločbo, da je moja pokojnina ustavljena. To je 323 evrov. In zdaj sprašujem slovensko javnost, kako se lahko človek preživlja, če mu še tistih 323 evrov vzamejo,« je pojasnila z rosnimi očmi.

S 1. junijem 2014 je zaprla s. p. »Pokojnine za junij nisem dobila, za julij so mi jo potem le nakazali. Vseeno sem morala na Zpizu vprašati, zakaj mi za junij denarja niso nakazali. Od Zpiza sem namreč že dobila dopis, da mi morajo s 1. junijem nakazati pokojnino. Zaradi tega sem šla vprašat. No, potem so mi le nakazali 20. avgusta za junij.«

No, tukaj se zgodba še ne konča. Letošnjega 28. avgusta, prejšnji četrtek, je bil njen poštni nabiralnik že zjutraj zelo poln. Poln 52 odločb, ki jih je Ljudmila prejela od Ministrstva za finance – Finančne uprave Republike Slovenije (Furs). Sledil je šok. Ko je zneske vseh 52 odločb (za vsak mesec posebej) seštela, je ugotovila, da mora državi vrniti okoli 15 tisoč evrov.

Sašo Avramovič

Povedala nam je tudi, da leta 2010 ni bilo nikakršnega problema odpreti podjetje in da je ni nihče obvestil oziroma opozoril glede kakršnegakoli zakona. »Če zakon res velja, bi te na to morali opozoriti. Pač tako, da bi preprosto povedali, da človek ne more odpreti obrti oziroma da tega ne more opravljati.«

Zaupala nam je tudi, kaj so njenemu prijatelju, ki ima podoben problem kot ona, dejali na Ajpesu: »Dejali so mu, da oni niso dolžni razlagati oziroma pojasnjevati zakonov. Kdo pa je potem dolžen? Oni so za to poklicani, oni so za to plačani. Vprašajte se, koliko imamo zakonov v Sloveniji. Ogromno. In kako naj posamezen državljan pozna vse zakone? Ne moreš.«

Na obisku smo med drugim prebrali tudi nekaj odločb, na katere se bo, to je tudi napovedala, Ljudmila pritožila. »Imam možnost pritožbe na odločbe v 15 dneh. Zdaj sem najela brezplačnega odvetnika. Zelo pošten je bil in mi dejal, da me bo zastopal, ker si z mojimi dohodki preprosto ne morem privoščiti odvetnika.«

Besna na državo je še dodala: »Sramota, kje živimo. Našo državo so pripeljali na rob prepada. Pri nas je vse narobe prav. Zdaj me obravnavajo kot kriminalca. Kot da sem naredila ne vem kakšen prekršek. To je mogoče samo v Sloveniji. Če bo treba, bomo šli tudi do Bruslja! Da bom izpostavila, kakšna svinjarija se v Sloveniji dogaja. Ne obremenjujem se le zase, ampak tudi za moje otroke in moje vnuke. Kako bodo preživeli v takšni državi?«

Za pojasnila smo se obrnili tudi na pristojne, na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ter na Finančno upravo RS.

Iz Zpiza so nam sporočili, da mora upokojenec v osmih dneh sporočiti zavodu, ki izplačuje pokojnino, vsako spremembo, ki vpliva na njegovo pravico do prejemanja pokojnine, in sicer sklenitev delovnega razmerja in začetek opravljanja samostojne dejavnosti, na podlagi katere je obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovan. Obvezno zavarovanje samozaposlenih zavarovancev se v skladu s 33. členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) začne z dnem vpisa v razvid samostojnih podjetnikov posameznikov ali v drug register, ki je predpisan za določeno dejavnost, oziroma z dnem izdaje dovoljenja za opravljanje samostojne dejavnosti in se zaključi z dnem vrnitve ali odvzema takšnega dovoljenja ali z nastopom pravnomočnosti prepovedi opravljanja dejavnosti. 

Sašo Avramovič



»Trajanje obveznega zavarovanja samozaposlenih oseb je podobno urejeno v drugem odstavku 22. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), veljavnem od 1. 1. 2013 dalje,« so pojasnili in dodali: »S tem ko je upokojenka v letu 2010 vpisala samostojno dejavnost v Poslovnem registru Slovenije, je posledično nastala obveza vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Postopek ugotavljanja lastnosti zavarovanca za zavarovanko se je začel po uradni dolžnosti.« Zakon o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja v četrtem odstavku 81. člena določa, da se v primerih, ko se postopek za ugotavljanje lastnosti zavarovanca uvede po uradni dolžnosti, lastnost zavarovanca vzpostavi z dnem nastanka pravnega razmerja, vendar največ za pet let pred dnem izdaje odločbe. »Glede na vpis samostojne dejavnosti v letu 2010 se od dneva vpisa dalje ugotavlja lastnost zavarovanca,« so zaključili.

»Zpiz odloči o lastnosti zavarovanca z odločbo, in sicer največ za pet let pred dnem izdaje te odločbe, in jo posreduje davčnemu organu. Po prejemu odločbe davčni organ na tej podlagi pozove zavezanca k vložitvi obračunov prispevkov za socialno varnost za obdobje, določeno v odločbi Zpiz. Če se zavezanec ne odzove na poziv davčnega organa, davčni organ izda odločbo, s katero se zavezancu odmeri obveznosti iz naslova prispevkov za socialno varnost. Število odločb je odvisno od obdobja, za katera se prispevki za socialno varnost odmerijo,« so nam pojasnili v Finančni upravi RS in še dejali, da se na podlagi 110. člena ZDavP-2 določbe tega zakona o odpisu, delnem odpisu, odlogu in obročnem plačevanju ne uporablja za prispevke za zdravstveno zavarovanje in za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Navedeno pomeni, da davčni organ ne more dovoliti obročnega plačila navedenih prispevkov. Torej drugače povedano, plačilo je mogoče le v enkratnem znesku.

Na koncu lahko rečemo le to, da čeprav tovrstni zakoni veljajo ..., bi nekdo moral oziroma lahko na to opozoril upokojenko Ljudmilo. Ni pomembno, ali Durs, Ajpes, Zpiz … V tem primeru verjetno poštni nabiralnik v četrtek zjutraj ne bi bil poln odločb.

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste