Ponudba ni veliko cenejša niti drugod po Dalmaciji, je pokazala raziskava, ki jo je danes objavil Večernji list.
Dodaja, da je tudi v Dubrovniku mogoče dobiti kavo za osem kun (1,05 evra), a ne blizu srednjeveškega mestnega jedra. V Dubrovniku je ponekod za navaden hamburger treba odšteti 40 kun (5,30 evra).
Kot drag kraj za osvežitev v senci se je pokazala tudi riva v Trogirju nedaleč od Splita, na kateri v lokalih prodajajo pol litra piva za 36 kun (4,75 evra), gazirane pijače pa za 26 kun (3,40 evra). Kepica sladoleda stane tudi do deset kun (1,30 evra).
Trogir se lahko primerja z Dubrovnikom tudi glede cen hrane. Porcija lignjev je v Trogirju celo dražja kot v Dubrovniku in stane do 95 kun (12,5 evra). Porcija čevapčičev je dosegla ceno 75 kun (9,90 evra), pice pa do 70 kun (9,20 evra). Časnik dodaja, da so podobne cene tudi na otokih Hvar in Brač, ki se ponašata s svojim ekskluzivnim statusom. Sledijo Zadar, Šibenik in Split.
Izpostavlja, da so cene v hrvaški Istri in posebej na območju reškega Primorja povprečno ugodnejše kot v Dalmaciji. Ob tem je Istra nekoliko dražja, posebej rovinjska tržnica, kjer kilogram grozdja prodajajo tudi za 60 kun (7,90 evra), nektarine in marelice pa za 40 kun (5,30 evra) za kilogram.
Časnik še navaja, da za razliko od domačih turistov gostje iz tujine, s katerimi so se pogovarjali, niso preveč presenečeni nad cenami ob hrvaški obali. Turisti iz Avstrije, Švedske in ZDA so dejali, da so cene v trgovinah in restavracijah primerljive s tistimi v njihovi domovini.
Strinjajo se, da je za obisk na Hrvaškem treba imeti globlji žep. Obenem pa so nekateri ugotovili, da je Hrvaška cenejša kot nekatere druge mediteranske turistične države in kot primer navedli Španijo.
Številni domačini si v bolj mondenih obmorskih turističnih krajih na Hrvaškem tako ne morejo privoščiti vsega, zato ne preseneča, da tudi na tržnicah vse pogosteje kupujejo sadje in zelenjavo po kosih in ne več na kilograme, sklene časnik.