Slovenija

Cene v številnih mestih ob hrvaški obali niso za povprečne žepe

U.K.
14. 7. 2014, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Cene hrane in pijače v gostinskih lokalih ob hrvaški obali so tradicionalno najvišje v hrvaškem turističnem biseru Dubrovnik. V središču mesta je za skodelico kave in mineralno vodo potrebno odšteti tudi do 45 kun (šest evrov).

Ponudba ni veliko cenejša niti drugod po Dalmaciji, je pokazala raziskava, ki jo je danes objavil Večernji list.

hipno-diploma, hipnoza

Njena.si

Inina zgodba: to je recept za njeno popolno preobrazbo



Dodaja, da je tudi v Dubrovniku mogoče dobiti kavo za osem kun (1,05 evra), a ne blizu srednjeveškega mestnega jedra. V Dubrovniku je ponekod za navaden hamburger treba odšteti 40 kun (5,30 evra).

Kot drag kraj za osvežitev v senci se je pokazala tudi riva v Trogirju nedaleč od Splita, na kateri v lokalih prodajajo pol litra piva za 36 kun (4,75 evra), gazirane pijače pa za 26 kun (3,40 evra). Kepica sladoleda stane tudi do deset kun (1,30 evra).

Trogir se lahko primerja z Dubrovnikom tudi glede cen hrane. Porcija lignjev je v Trogirju celo dražja kot v Dubrovniku in stane do 95 kun (12,5 evra). Porcija čevapčičev je dosegla ceno 75 kun (9,90 evra), pice pa do 70 kun (9,20 evra). Časnik dodaja, da so podobne cene tudi na otokih Hvar in Brač, ki se ponašata s svojim ekskluzivnim statusom. Sledijo Zadar, Šibenik in Split.

Izpostavlja, da so cene v hrvaški Istri in posebej na območju reškega Primorja povprečno ugodnejše kot v Dalmaciji. Ob tem je Istra nekoliko dražja, posebej rovinjska tržnica, kjer kilogram grozdja prodajajo tudi za 60 kun (7,90 evra), nektarine in marelice pa za 40 kun (5,30 evra) za kilogram.

Časnik še navaja, da za razliko od domačih turistov gostje iz tujine, s katerimi so se pogovarjali, niso preveč presenečeni nad cenami ob hrvaški obali. Turisti iz Avstrije, Švedske in ZDA so dejali, da so cene v trgovinah in restavracijah primerljive s tistimi v njihovi domovini.

Strinjajo se, da je za obisk na Hrvaškem treba imeti globlji žep. Obenem pa so nekateri ugotovili, da je Hrvaška cenejša kot nekatere druge mediteranske turistične države in kot primer navedli Španijo.

Številni domačini si v bolj mondenih obmorskih turističnih krajih na Hrvaškem tako ne morejo privoščiti vsega, zato ne preseneča, da tudi na tržnicah vse pogosteje kupujejo sadje in zelenjavo po kosih in ne več na kilograme, sklene časnik.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost