Slovenija

Korupcija tudi v AMZS

M. R.
22. 5. 2014, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Potem ko so kriminalisti med torkovimi preiskavami sumov korupcije v vrhu Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) začasno odvzeli prostost generalnemu sekretarju AMZS Slavku Rusu, mu je direktor AMZS Anton Breznik odvzel vsa pooblastila.

amzs.si

Kriminalisti so v torek na območju Ljubljane in Novega mesta izvedli več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev sumov korupcije na AMZS. Preiskovalci so se oglasili na skupno devetih naslovih pravnih in fizičnih oseb, začasno pa so odvzeli prostost trem osebam, med njimi generalnemu sekretarju zveze Slavku Rusu. Po naših informacijah so kriminalisti Rusu nastavili zasedo in ga dobili s prsti v marmeladi, med sprejemanjem kuverte s podkupnino.

Predsednik AMZS Anton Breznik je ob seznanitvi z okoliščinami kriminalistične preiskave generalnemu sekretarju odvzel vsa pooblastila, v nadaljevanju pa bodo proučili Rusovo pogodbo o zaposlitvi in v skladu s statutom sprejeli ustrezne rešitve. V AMZS sicer poudarjajo, da se vodstvo odločno zavzema za odkrivanje nepravilnosti in kaznivih dejanj. »V fazi predkazenskega postopka, ki še poteka, vodstvo AMZS odprto, transparentno in aktivno sodeluje s kriminalisti,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je vodstvo nemudoma izvedlo vse potrebne ukrepe za nemoteno delovanje družbe in izpolnjevanje obveznosti.

Po besedah Vinka Stojnška, tiskovnega predstavnika ljubljanske policijske uprave, se preiskava nanaša na kaznivi dejanji nedovoljenega sprejemanja daril po 241. členu kazenskega zakonika in nedovoljenega dajanja daril po 242. členu kazenskega zakonika. »Zasežene so bile listine, predmeti in nosilci elektronskih podatkov, ki so povezani s kaznivimi dejanji,« pojasnjuje Stojnšek in dodaja, da se preiskava nadaljuje s pregledom zasežene dokumentacije in predmetov, usmerja pa jo specializirano državno tožilstvo.

Krovna avtomobilistična organizacija v Sloveniji, ki združuje 79 društev in ima okrog 85.000 članov, se je v zadnjih letih soočala z notranjimi trenji, ki so julija lani privedla do tega, da je skupščina po sprejemu poročila za ugotavljanje morebitnih nepravilnosti v poslovanju zveze razrešila dotedanjega predsednika Danijela Starmana, ki mu je del članstva očital, da si prizadeva za privatizacijo zveze in prevzem donosnih poslov, s katerimi zveza ustvarja okoli 15 milijonov prihodkov na leto. AMZS je nato od julija lani začasno vodil predsednik nadzornega odbora Boris Kočevar, na novembrski skupščini pa so izvolili novo vodstvo zveze s predsednikom Antonom Breznikom na čelu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste