Slovenija

Ne nasedajte! Na Obali vse več primerov lažnega beračenja

Tilen Pajek
18. 5. 2014, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Decembra lani so se pred koprskim trgovskim centrom pojavili ljudje s hudimi telesnimi deformacijami, ki so prosili za denar. Pozneje se je izkazalo, da gre za dobro organizirano skupino, ki deluje predvsem na območju trgovin in v samem centru Kopra.

Bralka

»Prekršek ni storjen s tem, da nekdo le prosi za denar. Zvijača, ko se nekdo pretvarja za invalida, pa v zakonu ni predpisana kot prekršek.« Anita Leskovec, PU Koper

Berači naj bi v večernih urah obiskovali celo igralnico na Belvederju – nič nenavadnega, saj naj bi dnevno »prigarali« tudi do 100 evrov. Pred dnevi smo od ene od zaposlenih v trgovini na Čevljarski ulici v Kopru dobili informacijo, da se lažno beračenje na Obali morda nadaljuje, in fotografijo kot dokaz. Na glavni ulici starega mestnega jedra so namreč opazili gospo z berglami, ki prosi za denar ...

»Ena od strank mi je povedala, da je bila ta ženska pred meseci na Rdečem križu in govori slovensko, na ulici pa se pretvarja, da je tujka. Sicer pa  jo vsak dan okoli osme ure opazijo na avtobusu, ko sestopa čisto brez telesnih težav ali ukrivljenih nog,« je za Svet24 dejala trgovka, ki ne želi biti imenovana.

Za vsiljivo beračenje je predpisana globa v višini 41,73 evra.

Prepričana je, da so goljufi dobro organizirani in da ni naključje, da so se na ulice odpravili ravno na dan, ko je v Koper priplula velika križarka in so bile ulice polne turistov. »Turisti dajo, ker imajo, naši pa ne,« je ob tem dodala.

Po zakonu o varstvu javnega reda in miru stori prekršek, »kdor na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine«. Za tak prekršek je predpisana globa v višini 41,73 evra. »Pojem vsiljivega beračenja lahko razumemo tako, da oseba hodi za mimoidočim, ga prime za roko ali obleko. Torej prekršek ni storjen s tem, ko nekdo le prosi za denar. Zvijača, ko se nekdo pretvarja za invalida, pa v zakonu ni predpisana kot prekršek,« pojasnjuje Anita Leskovec iz koprske policijske uprave.

»Govori slovensko, na ulici pa se pretvarja, da je tujka. Vsak dan okoli osme ure jo opazijo na avtobusu, ko sestopa brez težav ali ukrivljenih nog.« Trgovka iz Čevljarske ulice

Koprski policisti sicer v zadnjem času ugotavljajo, da je tovrstnih prekrškov vse več. V letu 2013 je bilo izrečenih 39 glob, leto prej 19, v prvih treh mesecih letošnjega leta so obravnavali 11 primerov, lani v istem obdobju pa pet. »Uradne statistike o državljanstvih prekrškarjev policija ne vodi. Lahko pa rečemo, da so storilci večinoma državljani Romunije, Slovaške ali Bolgarije,« pojasnjuje Leskovčeva in dodaja, da k sreči še niso obravnavali fizičnega nasilja ali prepirov med berači in občani.

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste