Slovenija

Energetske izkaznice: spet nekaj, kar bo »udarilo« po žepu

Sašo Avramovič
4. 3. 2014, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Lastniki nepremičnin nad uvedbo energetskih izkaznic niso ravno najbolj navdušeni, a prav dosti izbire ni. Energetsko izkaznico bo treba pridobiti pred prodajo ali pa oddajo nepremičnine v nov najem. Na enem mestu smo zbrali vse koristne informacije o izkaznicah, med drugim tudi o tem, koliko bo za tako izkaznico treba plačati.

Profimedia

Veliko informacij smo našli na Informacijskem portalu energetika (energetika-portal.si). Najprej poglejmo, kaj pravi teorija. Energetska izkaznica stavbe je v osnovi listina, na kateri najdemo podatke o energijski učinkovitosti stavbe in priporočila za povečanje energijske učinkovitosti. In s kakšnim namenom je bila uvedena? Dejstvo je, da je nepremičnina, stavba porabnik energije, zato je po eni strani smiselno in pametno, da se to, kako potratna je, upošteva, ko stavbo kupujemo oziroma najemamo. Tudi ko kupujemo televizor, pralni stroj ali hladilnik, lahko na energijski nalepki razberemo, koliko energije porabi določena stvar.

energetika-portal.si
Energetska izkaznica je torej v osnovi namenjena zlasti kupcem. Še pred nakupom stanovanja ali hiše se boste lahko seznanili z energijsko učinkovitostjo stavbe in z možnimi ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti. Na drugi strani pa je vsekakor namenjena tudi najemojemalcem, da imajo informacijo o energetski učinkovitosti stavbe.

Energetsko izkaznico bo treba pridobiti za vse nove stavbe in vse javne stavbe s površino, ki je večja od 500 m2 (od 9. julija drugo leto bo ta površina 250 m2).

Poglejmo, kdaj jo bo treba pridobiti. Kot je navedeno na Informacijskem portalu energetika, bomo morali to storiti ob prodaji ali oddaji v nov najem. Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali oddajajo v najem, izkaznice ne bodo potrebovali.

Energetsko izkaznico pa bo treba pridobiti za vse nove stavbe in vse javne stavbe s površino, ki je večja od 500 m2 (od 9. julija drugo leto bo ta površina 250 m2).

Na drugi strani pa izkaznice ni treba pridobiti pri oddaji v najem za obdobje, krajše od enega leta. Prav tako energetska izkaznica ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani.

Zakon predvideva tudi izjemo: izkaznice ne potrebujemo za stavbe, ki so varovane v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine, za stavbe, ki se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnosti, industrijske stavbe in skladišča, za nestanovanjske kmetijske stavbe, če se v njih ne uporablja energija za zagotavljanje notranjih klimatskih razmer, za enostavne in nezahtevne objekte in samostojne stavbe s celotno uporabno tlorisno površino, manjšo od 50 m2.

izkaznico lahko izdelajo le neodvisni strokovnjaki z licenco

brez izkaznice lahko plačate 300 evrov kazni (prvo leto ne bo kazni)

izkaznico bo treba pridobiti le pri prodaji ali pa oddaji v nov najem

In kako bo vse skupaj delovalo? Lastnik stavbe ali njenega posameznega dela bo moral pri prodaji ali oddaji v najem kupcu ali najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe predložiti veljavno energetsko izkaznico stavbe ali njenega posameznega dela.

Pri cenah energetskih izkaznic je treba povedati, da je vlada pred časom izdala uredbo, v kateri je predpisala zgornje meje cen, in sicer tako, da bo cena energetske izkaznice za stavbe, ki imajo uporabno površino do 220 m2, največ 170 evrov, za stavbe nad 220 m2 pa največ 0,89 evra/m2. Najvišja cena energetske izkaznice za večstanovanjske stavbe glede na uporabno površino stavbe, ki se upošteva v izračunu, pa bo odvisna od števila stanovanj (na primer za večje bloke nad 51 stanovanj je lahko največ 0,50 evra/m2).

V okvirčku najdete še nekaj uporabnih informacij o energetskih izkaznicah.

 

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov