Slovenija

Odprava posledic bo še dolga

STA/S.A.
6. 2. 2014, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Večji del Slovenije je skoraj že teden dni v ledenem oklepu. Odprava posledic bo še dolga, po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana je največ težav z vzpostavljanjem električne energije na Postojnskem in Logaškem. Vlada je na seji za nujno kritje stroškov naravne nesreče iz rezerve sklenila nameniti 317.599 evrov.

STA

Po besedah obrambnega ministra Romana Jakiča bo od te prve intervencijske pomoč 150.000 evrov namenjenih za nakup 40 agregatov, okoli 106.000 evrov za intervencijsko popravilo radijskega sistema ZARE, ostalo pa za 50.000 protipoplavnih vreč in 13 novih mobilnih repetitorjev.

V imenu vlade se je zahvalil vsem, ki v teh dneh sodelujejo pri odpravi posledic ledene ujme in poudaril, da je njihovo delovanje organizirano, prizadevno in v okviru danih možnosti tudi učinkovito.

V imenu vlade je tudi izrekel sožalje družini mladega fanta, ki je umrl v sredo zvečer v delovni nesreči med odpravo posledic zmrzali na omrežju Elektra Maribor v Tinju na Pohorju. Sožalje družini pokojnega je v pismu izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor. Posebej je poudaril, da želi vsem čim bolj varno delo v teh izjemno težkih razmerah in izrazil priznanje za že doseženo.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je z obrambnim ministrom Romanom Jakičem popoldne obiskala nadzorništvo Elektra Maribor v Slovenskih Konjicah in se seznanila s posledicami ledene ujme na elektrodistribucijskem omrežju na območju severovzhodne Slovenije.

Bratuškova je ob ogledu območja mariborskega elektrodistributerja znova opozorila na to, da je na prvem mestu vselej varnost tistih, ki odpravljajo posledice po hudi naravni katastrofi.

Jakič je sicer danes izpostavil, da nekateri župani niso najbolj odzivni pri zaprosilih civilni zaščiti za aktivacijo pripadnikov Slovenske vojske. Med njimi naj bi bil postojnski župan Jernej Verbič. Na občini Postojna zanikajo, da župan štaba civilne zaščite ne bi zaprosil za pomoč.

Škoda, ki jo je gozdovom prizadejala ledena ujma, je tisočletna. Takšne škode Slovenija ne pomni, je pred sejo vlade ocenil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Škoda je že v tem trenutku po njegovi oceni daleč presegla mejo 0,6 odstotka BND, ki je pogoj za prošnjo za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada.

Na terenu je sicer 117 agregatov iz državnih rezerv in 90 agregatov Slovenske vojske. V naslednjih dneh pa bodo rabili 475 malih agregatov moči do 60 kilovatov, saj se bo z vzpostavitvijo elektrosistema zagotovilo elektriko v večjih krajih, težave pa bodo predvsem pri manjših odjemalcih po vaseh. Potrebovali bodo tudi 150 večjih agregatov nad 60 kilovatov moči.

Vlada je danes sklenila, da se iz državnih blagovnih rezerv uporabi 120 peči na petrolej, vključno s petrolejem, in elektroagregat moči 300 kilovatov za napajanje mobilnega stacionarja. Brez električne energije namreč še vedno ostaja nekaj deset tisoč odjemalcev.

Prav oskrba z električno energijo je še vedno največja težava, Šestan tukaj izpostavlja občini Postojna in Logatec. Kot je povedal, je Elektro Primorska ponoči vzpostavila vod v dolžini kilometra in pol. Še preden so ga zagnali, pa se je zrušil še v dolžini 3,7 kilometra. Postojna tako nima nobenih možnosti, da bi v zelo kratkem času dobila elektriko prek daljnovoda, zato iščejo dodatne agregate.

Postojna bo zato predvidoma v petek dobila dva 800-kilovatna agregata iz Bratislave, pričakujejo pa tudi, da bodo v 24 urah prispeli še trije agregati iz Italije.

A kaže se nova rešitev za Postojno. Delavci Elektro Primorska bodo do sobote poskušali usposobiti 20-kilovoltni daljnovod od Pivke do Postojne, s katerim bi Postojni lahko zagotovili elektriko, je za STA potrdil direktor sektorja za distribucijsko omrežje na Elektro Primorska Radko Carli.

Če jim to uspe, bodo v nedeljo dopoldne začeli postopoma odklapljati agregate v mestu in posamezne transformatorske postaje priklapljali na omrežje. Elektriko bodo tako dobili prebivalci v mestnem jedru. Podeželje bo še naprej na agregatih, dodaja Carli.

Življenje v dolini Kokre in na Jezerskem se po petih dneh od začetka težav počasi normalizira. Večini je prek agregatov zagotovljena elektrika, za oskrbo z življenjskimi potrebščinami pa z oklepnikom skrbi Slovenska vojska. Krajane medtem skrbi, kdaj se bodo vendarle lahko odpravili v službo, saj je cesta še vedno smrtno nevarna in zato zaprta.

Pri odpravljanju posledic ledene ujme je po grobih ocenah s terena od petka do danes skupno sodelovalo okoli 30.000 gasilcev s 4780 gasilskimi vozili, so sporočili iz Gasilske zveze Slovenije. Delo gasilcev, ki so na najbolj prizadeta območja prispeli tudi iz drugih regij, se bo nadaljevalo tudi v petek in konec tedna.

Nekatere šole in vrtci ostajajo zaprti tudi v petek. Zaprtih bo 11 osnovnih šol, večinoma na Notranjskem, dve glasbeni šoli, obe postojnski srednji šoli in dva vzgojna zavoda ter številne enote vrtcev. Seznam je objavljen na spletni strani ministrstva za izobraževanje.

Generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije (SOS) Jasmina Vidmar je  pojasnila, da bo glavni odbor SOS v petek razpravljal tudi o tem, kako bi se SOS lahko vključila v zagotavljanje pomoči občinam. Po njenih besedah zaenkrat na mizi ni konkretnih predlogov, saj so pobude, ki so jih dale občine, zelo splošne.

Kot je opozorila Vidmarjeva, je ujma prizadela velik del občin, zato je med njimi bolj malo takih, ki bi lahko sploh priskočile na pomoč drugim občinam.

Rdeči križ Slovenije (RKS), ki je že odprl račun za zbiranje prispevkov za pomoč prizadetim v ledeni ujmi, je prvič v svoji zgodovini sprožil postopke za pridobitev sredstev iz sklada Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, so  povedali v RKS. Nujno pomoč pa zagotavljajo tudi s sredstvi iz sklada solidarnosti RKS.

Policisti pa svetujejo, da ob odpravljanju posledic ujme ravnamo preventivno. Ugotavljajo namreč, da so se pojavile združbe, katerih tarča bi bili lahko tudi agregati. Lastnikom hiš in premičnin priporočajo, naj ravnajo samozaščitno, lastnikom podjetij pa, naj v prostorih podjetij čez noč zagotovijo prisotnost zaposlenega.

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, bodo policisti pogosteje prisotni zlasti v bližini finančnih ustanov, bankomatov, gospodinjskih in gospodarskih poslopij, pa tudi na ostalih območjih, za katera bodo ocenili, da je možnost takšnih kaznivih dejanj povečana.

Posebno previdnost policija priporoča tudi voznikom. Na več avtocestnih odsekih bo v prihodnjih dneh zaradi čiščenja snega, žleda in odstranjevanja polomljenih vej in dreves oviran promet, občasno so mogoče tudi popolne zapore. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti. Nova nevarnost je padanje ledu s stavb in dreves, ki lahko povzroči hude poškodbe.

Ekipam Telekoma Slovenije in Simobila je uspelo vzpostaviti 95-odstotno delovanje mobilnega omrežja. Izjeme so posamezni kraji, kjer je dostop do baznih postaj popolnoma onemogočen ali smrtno nevaren, so povedali v obeh družbah. Iz NLB so medtem sporočili, da je ponovno odprla vrata njihova poslovalnica Stari trg pri Ložu. Še naprej ostajata zaprti poslovalnici na Rakeku in v Novi vasi.

Nekatera prizadeta območja Notranjske si je v sredo ogledalo tudi koprski škof Jurij Bizjak.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov