Slovenija

Promet na železnici še moten, nekatere proge bodo zaprte tudi v torek

STA/mv
3. 2. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Promet na slovenskem železniškem omrežju je zaradi žleda in podrtih dreves še zmeraj moten. Nekatere proge bodo zaprte tudi v torek, na nekaterih progah pa bodo vlaki lahko predvidoma začeli voziti že danes oz. v torek, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Slovenske železnice

Na terenu so nenehno vse razpoložljive ekipe SŽ-Infrastrukture, ki jim pomagajo tudi delavci Železniškega gradbenega podjetja in zunanji izvajalci. Proga Ljubljana - Sežana, ki je najbolj poškodovana, bo zaradi podrtih dreves, številnih poškodb na vozni mreži (zviti stebri in konzole, potrgane žice) ter zaledenelih tirnic in kretnic tudi v torek zaprta. Potniški promet bo še naprej potekal z avtobusi. Zaradi žleda in podrtih dreves ostaja zaprta tudi proga Pivka-Ilirska Bistrica, organiziran je prevoz z avtobusi. Avtobusi bodo zaradi visokega snega tudi v torek vozili med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico.

Na progi Ljubljana - Jesenice potniški promet med Jesenicami in Kranjem poteka z avtobusi, od Kranja do Ljubljane pa z dizelskimi lokomotivami. Proga Kranj - Ljubljana bo za vožnjo električnih vlakov predvidoma usposobljena do torka. Če bodo razmere omogočale, bo do torka za vožnjo dizelskih vlakov odprt odsek med Kranjem in Jesenicami. Proga Ljubljana - Dobova je v smeri Dobove že prevozna z električnimi vlaki, delavci SŽ pa trenutno čistijo žled z žic nad sosednjim tirom. Predvidoma bodo lahko električni vlaki proti Ljubljani začeli voziti danes po 17. uri.

Na progi Zidani Most - Maribor - Šentilj še vedno lahko vozijo samo dizelski vlaki. Na odseku Ponikva - Poljčane delavci čistijo vejevje in podrta drevesa, predvidoma do konca današnjega dne pa bo proga ponovno omogočala vožnjo električnih vlakov. Na progi med Šmartnim ob Paki in Velenjem zaradi padca dreves na progo vozijo avtobusi. Proga bo predvidoma spet odprta v torek dopoldne. Na odseku Ruše - Prevalje bo zaradi padlih dreves tudi v torek organiziran prevoz z avtobusi.

V mednarodnem prometu z Avstrijo bodo tudi v torek nastajale vsaj triurne zamude, saj na avstrijski strani promet čez mejna prehoda Jesenice in Špilje še vedno ne poteka. Za nočna vlaka MV 414 (Beograd - Ljubljana - Zürich) in EN 498 (Zagreb - Ljubljana - München) bo med Ljubljano in Beljakom organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Zelo problematično je stanje v tovornem prometu. S četrtka na petek je bil zaradi vremenskih razmer prekinjen promet tovornih vlakov med Ljubljano in Sežano ter Koprom. V četrtek je v Koper in iz njega še lahko peljalo 38 tovornih vlakov SŽ, kljub velikim težavam je lahko tovorni promet potekal tudi na drugih progah.

V soboto in nedeljo pa se je zaradi izrednih vremenskih razmer ustavil tudi železniški tovorni promet po vsej Sloveniji. Trenutno na celotnem železniškem omrežju stoji več kot 60 tovornih vlakov.

Podatek o višini škode ni znan, po prvih ocenah pa bo škoda na infrastrukturi izjemno visoka, pravijo na železnicah in dodajajo, da bo treba k temu prišteti še škodo v poslovanju Slovenskih železnic, Luke Koper in gospodarstva, ki je odvisno od železniškega prometa.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost