Slovenija

Smetumet smeti spreminjajo v umetnine

STA/mv
26. 1. 2014, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Ljubljani od leta 2007 deluje kulturno ekološko društvo Smetumet, ki se ukvarja s problematiko odpadkov in odnosa družbe do okolja. "Društvo je nastalo spontano. Z nekaj prijateljicami smo se pogovarjale, kaj bi lahko naredile na to temo. Na začetku je bil nekakšen eksperiment," je za STA dejala soorganizatorka društva Maja Rijavec.

facebook

V društvu s spojem umetnosti, ekologije, oblikovanja in igranja problematizirajo posameznikov odnos do narave, potrošnje, odpadkov in sodobnega načina življenja. V svojem manifestu imajo zapisanih deset točk: kroženje materialov in predmetov, odgovornost do okolja in soljudi, redefinicijo želje, da bi se ideja želje vzpostavila na pristnejših temeljih, razsmetenje, naredi sama oziroma sam, majhne percepcijske spremembe posameznikov, trajnostnost, eksperimentiranje z okoljem, materialom in zmožnostmi, počasnejše življenje ter skupnost sveta, ki je soodvisnost narave, živali, rastlin in ljudi. "Zdelo se nam je, da je tematika odpadkov slepa pega družbe, da se o njej ne govori. Najprej smo v Škucu naredili razstavo na to temo. Odziv je bil izjemno dober, zato smo se odločili, da s tem nadaljujemo," je razloge za ustanovitev društva pojasnila Rijavčeva. Kot poudarja, je bilo in je jedro njihovega delovanja osveščanje o odpadkih, o trajnostnem razvoju ter o zmanjšanju potrošnje. Svoje ideje širijo z delavnicami, razstavami, projekti ter izdelki iz odpadnih materialov, za katere pravijo, "da so izjemno pomembni, ker so fenomenalen način za osveščanje", saj z njimi predstavljajo svojo celotno filozofijo.

Alternativa potrošniški maniji

Tako lahko v trgovinici v Šiški blizu Stare cerkve, v izbranih trgovinah po Ljubljani, kot sta Konzorcij in Tri muhe, ter v Narodni galeriji in Slovenskem etnografskem muzeju obiskovalci najdejo denarnice, torbice za telefone in vrečke Zaves(t)na ter seriji izdelkov SPORTaška in kolekcija: Kave bi! Kot je dejala Rijavčeva, so največji prodajni hit zagotovo torbice iz cerade in konferenčnih trakov. Alenka Kreč Bricelj, ki z Rijavčevo in Majo Modrijan tvori jedro društva, izpostavlja, da bi radi s projekti posegli na področje aktivizma glede uporabe javnih prostorov, lokalnih skupnosti in vnašanja novih ekonomskih modelov s primeri dobre prakse. Smetumet pripravlja projekte, kot sta pREobleka, ki postavlja pod drobnogled tekstilno industrijo ter išče in ponuja alternativo potrošniški maniji, ter Cvetumet, v katerem združujejo ljubezen do rastlin, raziskovanja aromaterapije ter naravne kozmetike.

Surovin ne zmanjka

Materiale društvu prinašajo ljudje, ki lahko na njihovi spletni strani preberejo, kaj v društvu trenutno potrebujejo, za določeno vrsto materialov pa stopijo v stik z izdelovalci primarnih izdelkov, kot je na primer cerada, ali pa z njihovimi uporabniki, ki po uporabi odvržejo dele materiala. "Surovin zlepa ne zmanjka," se je pošalila Rijavčeva, Kreč Bricljeva pa je poudarila, da materiala ne plačujejo, saj gre za odpadek, ki bi ga v vsakem primeru odvrgli v smeti. Poleg tega sta izpostavili, da tudi za podjetja izdelujejo izdelke iz odpadkov. "Če se neko podjetje odloči, da bi pri nas naročili izdelke, ki bi jih uporabili za promocijo, poslovna darila ali pa kaj drugega, jih naredimo iz njihovih lastnih smeti," je dejala Kreč Briceljeva. Kot sta pojasnili, želijo s pomočjo izdelkov postajati vse bolj finančno neodvisni. "Želimo si, da bi lahko s prodajo izdelkov in naših storitev obstajali samostojno," je pojasnila Rijavčeva. Ravno v nestanovitnem financiranju vidi Rijavčeva glavno težavo društva: "Orientirani smo zelo projektno, zato nimamo finančne stabilnosti. Želimo si vzpostaviti finančno bolj vzdržen model." S projekti sodelujejo tudi na javnih razpisih, tako lokalnih kot tudi državnih in mednarodnih, a kot opozarja Kreč Bricljeva razpise izbirajo selektivno: "Za razpise se odločimo takrat, ko vemo, da bi predmet razpisa v vsakem primeru želeli izvesti." Dodala je, da bi se lahko sicer ukvarjali samo z razpisi, a to ni cilj društva.

Mediaspeed

Dogovarjajo se z zadrugo in invalidskim podjetjem

Smetumet sodeluje s številnimi društvi in nevladnimi organizacijami, kot so Rdeči križ, Karitas in Umanotera. "Želela bi poudariti, da smo partnerji v dveh mrežah - sodelujemo v Slogini delovni skupini za globalno učenje in v mreži Plan B znotraj Umanotere," je dejala Rijavčeva. Trenutno se za sodelovanje dogovarjajo tudi z zadrugo in invalidskim podjetjem, saj bi radi povečali proizvodnjo. "Ne želimo pa delovati izkoriščevalsko. To bi radi naredili v skladu z našo filozofijo," poudarja Kreč Bricljeva. Želijo si sodelovati tudi z gospodarstvom, a na način, ki "trenutno ni ravno tipičen""Pravzaprav si želimo v trenutnem stanju v družbi dokazati, da je mogoče uspeti s pravičnim delovanjem," pa je dodala Rijavčeva. V zadnjem času se je društvo začelo obračati tudi v tujino, na sejmu v Frankfurtu so vzpostavili prve stike in prejeli naročila. Trenutno se omejene serije izdelkov prodajajo na Kanarskih otokih, na Japonskem, v Nemčiji in v Franciji. "To so šele začetki, a verjamemo, da gredo zadeve v pravo smer," je sklenila Rijavčeva.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste