Slovenija

Župan za zdaj varen pred odpoklicem

Gabrijel Toplak
12. 9. 2013, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ustavno sodišče je presodilo, da zahteve za razpis referenduma za odpoklic župana Kidričevega ni mogoče obravnavati pred aprilom 2014, zato so se v Nestrankarskem gibanju Za Kidričevo in Civilni iniciativi za ohranitev železniškega postajališča v Cirkovcah obrnili zdaj na Komisijo za preprečevanje korupcije in računsko sodišče.

Gabrijel Toplak
Razprtije med županom in iniciativama.

Razprtije med županom občine Kidričevo Antonom Leskovarjem in civilnima iniciativama za ohranitev železniške postaje v Cirkovcah in nestrankarsko gibanje ZA Kidričevo, ob njih pa sta še krajevna odbora Cirkulan in Jablan, se nadaljujejo. Potem ko se je v začetku avgusta pri železniški postaji v Cirkovcah zahtevali predčasne volitve ter županu s plakati sporočali “Občina smo mi, zato župan Anton Leskovar ‘gotof je’!”, je zdaj stopilo vmes še ustavno sodišče.

Pred dnevi je Nestrankarsko gibanje Za Kidričevo in Civilno iniciativo za ohranitev železniškega postajališča v Cirkovcah prejelo obvestilo omenjenega sodišča, iz katerega so lahko razbrali, da zahteve za razpis referenduma za odpoklic župana Kidričevega Antona Leskovarja ni mogoče obravnavati pred aprilom 2014. To je le šest mesecev pred lokalnimi volitvami, zato so nehali zbirati podpise, je povedal vodja Nestrankarskega gibanja Za Kidričevo Branko Štrucl, ki je še sporočil, da so se v obeh gibanjih odločili, da se osredotočijo na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in računsko sodišče. Slednje je obema iniciativama posredovalo namreč pismeno zagotovilo, da bodo opravili revizijo za celotno občino. "Zadovoljni smo že s tem, da bosta obe omenjeni inštituciji opravili svoje delo in preprečili nadaljnje plenjenje našega občinskega proračuna," je pojasnil Štrucl. Glede ohranitve železniškega postajališča v Cirkovcah pa so obvestili tako predsednico vlade Alenko Bratušek kot resornega ministra. "Ohranitev te lokacije bomo branili z vsemi sredstvi," je še poudaril Štrucl.

Podpise za razpis referenduma, na katerem bi občani odločali o odpoklicu župana Kidričevega Antona Leskovarja, sta namreč Nestrankarsko gibanje Za Kidričevo in Civilna iniciativa za ohranitev železniškega postajališča v Cirkovcah pričeli zbirati prav avgusta. Županu Leskovarju med drugim očitata, da se je zaradi osebnih interesov in interesov lokalnega podjetnika zavzel za selitev železniškega postajališča v Cirkovcah na novo lokacijo. Prav tako mu še očitajo, da je načrtoval izkoriščanje občanov z najdražjimi položnicami za kanalščino v državi ter ustanovil občinsko podjetje Vzdrževanje in gradnje, ki je po njihovem leglo korupcije in pranja denarja.

Župan Leskovar vse očitke zavrača. V zvezi s selitvijo železniške postaje pravi, da so odločitev o tem sprejeli na okoljskem ministrstvu, sam pa že ves čas zagovarja predvsem varnejšo različico. O očitkih na račun poslovanja občinskega podjetja. V pogovoru nam je še povedal: „Naj se ljudje oziroma civilna iniciativa obrnejo na katerokoli institucijo. Predlagam jim celo, da podajo kazensko ovadbo, če so prepričani o nepravilnostih, saj bodo v nasprotnem primeru tudi kazensko odgovorni.“ O vzdrževanju in gradnji pa direktor občinske uprave Damjan Napast dodaja, da so z ustanovitvijo tega podjetja vidno racionalizirali izvajanje nekaterih nalog v občini.

Gabrijel Toplak
Župan občine Kidričevo Anton Leskovar vse očitke zanika.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste