Slovenija

Pahor: Odločitve pravne države moramo spoštovati

STA / S.R.
6. 6. 2013, 16.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je dan po izrečeni obsodilni sodbi v aferi Patria dejal, da moramo kot demokratična in pravna država, ki želi vzgojiti tudi pravno kulturo, odločitve - postopkovne ali tiste, ki bodo dokončne - sprejeti in jih spoštovati, naj se z njimi strinjamo ali ne.

Mediaspeed

"V skoraj četrt stoletja dolgi politični praksi nikoli nisem, danes ne bom in tudi v prihodnje ne bom komentiral postopkov, ki tečejo pred ustanovami pravne države," je dejal.

"Ljudje imamo pravico povedati svoje mnenje, a pri tem moramo biti tisti, ki imamo več politične moči in bi lahko dajali zgolj vtis, da poskušamo s svojimi izjavami kakor koli vplivati na sicer avtonomno vejo sodne oblasti, v svojih izjavah previdni," je poudaril.

Okoliščine, ki smo jim priča, razume kot "povečano tveganje za doseganje potrebne nacionalne enotnosti in sodelovanja vseh, ne glede na politično prepričanje, za izhod iz krize".

Vse je pozval k svobodnem izražanju svojega mnenja, "vendar na način, ki je spoštljiv do institucij pravne države in ki ne prizadene tistega, ki o isti zadevi misli drugače".

Ljudje po njegovih besedah "o večini stvari mislimo in čustvujemo drugače". "In vendar moramo živeti kot skupnost," je opozoril. Njegova naloga je, kot je dejal, med drugim, da skuša "slovensko skupnost držati skupaj v teh zahtevnih časih, da se ljudje, čeprav mislimo in čustvujemo drugače, čeprav so med nami tudi nezaupanje in nesporazumi, potrudimo razumeti tistega, ki misli drugače, in da se postavimo v njegovo kožo". Potem nam bo lažje razumeti, da dvignjen glas, glasneje izgovorjen argument ali stališče zaradi tega ni nič bolj odmevno, je pojasnil.

Po njegovem prepričanju moramo "ohraniti strpnost in zahtevati, da drugi spoštujejo naše dostojanstvo, ki vključuje svobodno izražanje mnenj". "Moramo pa tudi spoštovati tiste, ki mislijo drugače, in njihovo dostojanstvo," je dodal.

Kot je ocenil, je bil začetek njegovega predsedniškega mandata zahteven, a tudi "to transformacijo oblasti, ki smo ji bili priča že takoj na začetku mojega mandata, smo kljub vsemu opravili na zgleden način, tako da so bili vsi deležniki lahko zadovoljni vsaj s tem, da smo to opravili na miren, strpen, politično zrel način".

Meni, da smo Slovenci glede tega "dozoreli bolj, kot smo si sami sposobni priznati". Ljubljansko okrajno sodišče je vse tri obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, namreč v sredo spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria. Sodba še ni pravnomočna.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan