Slovenija

Diskriminacije istospolno usmerjenih ne smemo dopuščati

STA / S.R.
6. 6. 2013, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letošnja Parada ponosa, ki bo predstavljala sklep prireditve Ljubljana pride 2013, bo potekala pod geslom Svoboda in solidarnost sta istospolni par, je ob predstavitvi sodelovanja Kiberkina, Festivala migranstkega filma in parade povedal njen predstavnik Teo Radetić.

Thinkstock

Parade se bo predvidoma udeležila tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Slogan po besedah Radetića kaže na zahteve po enakosti med istospolno usmerjenimi in vsemi ostalimi marginalnimi skupinami. Izpostavil je tudi, da gre pri njihovem sporočilu za politično gibanje z zahtevo po emancipaciji manjšine.

Predsednica parade Nina Hudej je dejala, da se prireditev Ljubljana pride 2013 začne to soboto. Njen program bo raznovrsten, saj bo vključeval kulturne, športne in izobraževalne aktivnosti. Vsekakor pa je po njenem mnenju najpomembnejši del prireditve shod Parada ponosa, ki bo potekal 15. junija. Poudarila je tudi, da pri programu sodelujejo s Kiberkinom in Festivalom migrantskega filma, ob enem pa je letos celotni program Ljubljana pride 2013 tudi del Festivala Ljubljana.

Uroš Krastnik s Slovenske filantropije je spregovoril o festivalu migranstkega filma, ki bo letos odražal sodelovanje s Parado ponosa. S festivalom želijo namreč spodbuditi medkulturni dialog in predvsem osveščati širšo javnost o človekovih pravicah. Ta cilj, kot pravi Krastnik, jih tudi neposredno povezuje s Parado ponosa.

V okviru Festivala migrantskega filma bodo po njegovih besedah med 10. in 21. junijem predvajali več kot 50 žanrsko raznovrstnih filmov. Poleg tega bodo potekale okrogle mize z različnimi sogovorniki, številni medkulturni dogodki, projekcije na prostem, glasba in druge zanimivosti. Vse dejavnosti festivala osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje, je še dejal Krastnik.

Vodja Kiberkina Simona Jerala pa je dejala, da bo Kiberkino v okviru prireditve Ljubljana pride 2013 gostil nekaj dejavnosti tudi v svojih prostorih. Posebej je pri tem izpostavila razpis za natečaj za kratki film na temo Svoboda in solidarnost sta istospolni par, ki so ga pripravili v sodelovanju s Parado ponosa.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova je na novinarski konferenci po današnji seji vlade dejala, da se že veseli, da se bo lahko odzvala vabilu in se kot slavnostna govornica udeležila Parade ponosa.

Ob tem je poudarila še, da diskriminacije istospolno usmerjenih ne smemo dopuščati, a dodala, da vlado referendumska zavrnitev družinskega zakonika trenutno nekoliko omejuje pri možnostih, kako to diskriminacijo preprečiti. Dodala je, da bo reševanje teh vprašanj med prioritetami ministrstva v drugi polovici leta.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan