Slovenija

Predlagana razrešitev dekana Jesenška

STA / J.P.
8. 5. 2013, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Akademski zbor Filozofske fakultete (FF) Univerze v Mariboru (UM) je danes izglasoval sklep, po katerem predlaga rektorju UM Danijelu Rebolju razrešitev dekana Marka Jesenška.

Mediaspeed
Dekan Marko Jesenšek

Očita mu neustrezno vodenja fakultete, ki se je znašla v rdečih številkah, Jesenšek pa vse očitke zavrača. Medtem je kolegij rektorja napovedal revizijo poslovanja FF.

Akademski zbor mariborske FF je predlog za razrešitev dekana Jesenška izglasoval že na izredni seji 29. marca letos, vendar je bil sklep neveljaven, ker predlog o glasovanju ni bil uvrščen na dnevni red izredne seje in zanj tudi ni bilo pripravljenega gradiva.

Na današnji redni seji akademskega zbora, ki ga je sklicala predsednica zbora Marina Tavčar Krajnc, pa je bila razprava o tem edina vsebinska točka dnevnega reda. Kot je razvidno iz gradiva, posredovanega 139 članom zbora, slednji Jesenšku očita neustrezno vodenje fakultete iz več razlogov, zaradi česar rektorju predlagajo njegovo razrešitev. Na tajnem glasovanju je danes za takšen predlog glasovalo 60 članov, 37 jih je bilo proti, tri glasovnice pa so bile neveljavne.

Akademski zbor dekanu FF med drugim očita neizvedbo ustrezne sanacije fakultete, netransparentnost finančnega poslovanja, neustrezno vodenje senata FF, nedopustno vpletanja v habilitacijske postopke akademskega osebja ter med drugim tudi neustrezno kadrovsko politiko v strokovnih službah in na oddelkih.

Jesenšek je danes vse očitke iz gradiva zavrnil kot neutemeljene in ob tem podal obširno razlago. Strinjal se je z mnenjem, da je za finančno stanje fakultete odgovoren dekan, vendar pa po tako znižanih sredstvih s strani države, kot jih je bila lani deležna univerza oz. fakultete, kot pravi, "ne more prevzeti nobene odgovornosti".

Kot je medijem dejal po glasovanju, je bil rezultat glasovanja pričakovan. Razlogi po njegovem segajo v čas njegove druge izvolitve, "zgodbo" pa po njegovem "pelje približno tretjina akademskega zbora", ki ves čas tudi v medijih negativno razlaga razmere na fakulteti in se po njegovih besedah ne zaveda, da škodi tudi sama sebi, večina pa se po njegovem tudi noče zavedati stanja v državi.

Jesenšek je dejal še, da akademski zbor ne more odstavljati dekana, ampak lahko samo izrazi svoje mnenje. Predsednica akademskega zbora Tavčar Krajnčeva pa meni, da bo rektor spoštoval odločitev akademskega zbora. Razrešitev dekana sicer določa statut UM.

Jesenšek je danes povedal še, da je tik pred zaključkom sanacijski načrt FF, ki predvideva po lanskih 300.000 evrih prihrankov letos še dodatne prihranke v višini 280.000 evrov. Med drugim je dejal, da po novem nadurnega dela ne more več biti. Hkrati je napovedal tudi v prihodnje za FF ugodnejši razrez sredstev znotraj UM, vendar mora to potrditi še upravni odbor UM.

V sicer tri ure dolgi seji akademskega zbora je bilo sprva nekaj proceduralnih zapletov zaradi navzočnosti medijev, zaradi česar so člani zbora izglasovali prepoved snemanja seje, niso pa je zaprli za javnost. Za nekaj presenečenja je poskrbelo tudi sporočilo rektorja Rebolja uro pred sejo, da je kolegij rektorja na današnji seji sprejel sklep, da se zaradi "različnih nepravilnosti začne postopek revizije celotnega poslovanja FF in delovanja vseh njenih organov ter vseh ključnih procesov". Jesenšek tega sklepa ni želel komentirati, saj je bil o njem seznanjen na seji akademskega zbora.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!