Slovenija

Pet zahtev pred sobotno vstajo

STA/R.S.
24. 4. 2013, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Enajst društev in gibanj je pred sobotno t. i. peto Vseslovensko ljudsko vstajo predstavilo šest zahtev. Med drugim zahtevajo, da gredo politiki najkasneje v roku šestih mesecev po zaupnico pred ljudstvo, torej na volitve.

Reuters

Koliko ljudi bo v soboto prišlo na vstajo, težko napovedujejo, upajo da nekaj tisoč.
Podpisniki zahtev med drugim zahtevajo ukrepe proti politični in sistemski korupciji in klientelizmu. Tukaj predlagajo ugotavljanje odgovornosti posameznikov in povrnitev premoženja, "ki je nezakonito in klientelistično izginilo ali bilo odtujeno pri trgovini z orožjem, privatizaciji, prek izčrpavanj podjetji v državni lasti, pri velikih infrastrukturnih projektih in pri ustvarjanja finančne luknje v državnih bankah".
Prav tako zahtevajo transparentnost pri porabi javnega denarja in pri kadrovanju na državni in občinski ravni ter v državnih podjetjih. Hkrati zahtevajo umik politikov, ki jih bremenijo utemeljeni sumi korupcije.
Podpisniki zahtevajo tudi več neposredne demokracije, denimo institut ljudske nezaupnice in spremembo volilne zakonodaje tako, da se bo povečal vpliv volivcev na sestavo državnega zbora. Zavzemajo se tudi za spremembe, po katerih bi se na volitvah v državni zbor izenačil položaj parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter nestrankarskih gibanj. Ena od zahtev je tudi alternativa neoliberalističnim ukrepov.
Uroš Lubej iz Gibanja Vseslovenske ljudske vstaje (VLV) je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so te zahteve tudi temeljne zahteve dosedanjih protestov in so povezane z zaščito prvih členov ustave, ki govorijo, da je Slovenija pravna in socialna država.
Civilna iniciativa SRP (Slovenija, Resnica, Poštenje) je pripravila tudi predlog za sprejem zakona o vrnitvi premoženja. Remzo Skenderović je v imenu gibanja pojasnil, da bi premoženje morali vrniti tisti, ki vir tega premoženja ne morejo dokazati.
Podpisniki zahtev so sicer Gibanje 29. oktober, društvo in stranka TRS, Društvo slovenskih pisateljev, FemA - Feministična akcija, Gibanje VLV, Gibanje za dostojno delo, Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS), Mreža za neposredno demokracijo, Odbor za pravično in solidarno družbo, SRP ter ŠKUC LL.
Sobotna vstaja je napovedana ob 11. uri na Kongresnem trgu, predvidoma po 13. uri bodo zbrani krenili na pohod po središču mesta. Najprej se bodo odpravili proti Prešernovemu trgu, od tam proti Magistratu in naprej po stari Ljubljani. Pohod bodo nadaljevali po Slovenski ulici, sklenili pa ga bodo na Trgu republike, je pojasnil Lubej.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste