Kultura

Prekmurska šunka 20. zaščiteni slovenski proizvod v EU

STA/M.J.
28. 4. 2014, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Evropska komisija je v soboto v uradnem listu EU objavila izvedbeno uredbo o vpisu prekmurske šunke v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. Prekmurska šunka je tako postala 20. prehrambeni proizvod, zaščiten v EU.

Youtube

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so pojasnili, da je prekmurska šunka prekajena in sušena mesnina, pridobljena iz svežega stegna prašiča brez kosti. Je prepoznavne hruškaste oblike z enakomerno rdečerjavo barvo površine kože in dimljena.

Njena posebnost je v tradicionalnem načinu predelave. Svinjska stegna se namreč natre s soljo in začimbami, pred dimljenjem pa se s stegen odstrani odvečna sol. Za uspešno zorenje so potrebne ugodne podnebne razmere, to so suhe in ostre zime.

Njen izjemni značaj po pojasnilih ministrstva izhaja iz sušenja in dolgotrajnega zorenja v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah, kar ji daje posebne lastnosti.

V EU je poleg prekmurske šunke registriranih še 19 slovenskih proizvodov. Zaščiteno označbo porekla so pridobili ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, tolminc, bovški sir, kraški med in mohant.

Zaščiteno geografsko označbo imajo prleška tünka, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, kraški pršut, kraški zašink, štajersko prekmursko bučno olje, kraška panceta in slovenski med.

Kot zajamčene tradicionalne posebnosti pa so zaščitene belokranjska pogača, idrijski žlikrofi in prekmurska gibanica.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu