nesreča pri debelem hribu

Pred predorom na avtocesti šli v napačno smer, zdaj pa dobili tisto, česar so se najbolj bali

J.P.
20. 10. 2022, 13.23
Deli članek:

Za tovrstne kršitve je zagrožena globa, ob kateri zaledeni kri v žilah.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V nedeljo, 21. avgusta se je nekaj pred 13. uro na dolenjski avtocesti pri predoru Debeli hrib iz smeri Grosupljega proti Ljubljani zgodila prometna nesreča. Kot so takrat sporočili z ljubljanske policijske uprave, je tuji voznik s počitniško prikolico zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v voznico avtomobila in nato še v odbojni zid.

Po nesreči je nastal zastoj, nekaj voznikov pa je, da bi se izognili gneči, vozilo kar v napačno smer, torej po uvozu na avtocesto.

Po pol ure po sredini

Eden od njih nam je povedal, da je tistega dne približno 30 minut čakal v koloni. Vozniki so se s svojimi prevoznimi sredstvi pomaknili ob oba roba vozišča, s čimer so na sredini ustvarili reševalni pas.

Tega so izkoristili najbolj neučakani med njimi. Misleč, da je to norma, se jim je pridružil tudi sam – po sredini do mesta, kjer je bila kolona vozila prekinjena za uvoz na avtocesto iz smeri Šmarja – Sapa, ter po njem v napačno smer.

Izredno nevarno

O peripetiji na dolenjski avtocesti se je 22. avgusta, torej dan pozneje, razpisala tudi slovenska policija, ki je zapisala, da so tovrstne poteze voznikov izredno nevarne in lahko povzročijo nesreče s hujšimi posledicami, zapisu pa dodala fotografije kolone, reševalnega pasu in vožnje v napačno smer.

Med komentarji pod objavo ga domala ni, ki ne bi pozival k takšnim in drugačnim sankcijam za voznike, ki so izkoristili priložnost za pobeg iz prisiljenega mirovanja. Številni med njimi so se spraševali tudi, če bo do sankcij sploh prišlo.

Priče in posnetki

Globe za tovrstne kršitve se gibajo med 150 in 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Nekaj se očitno premika. Sogovornik je namreč 10. oktobra prejel "obvestilo kršitelju, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah prekrška". V njem je zapisano, da je prekrškovni organ, Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana, ugotovil, da so zoper njega izpolnjeni pogoji za izvedbo postopka o prekršku, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve prekrška po "drugem odstavku 98. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/10, s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: ZprCP), v zvezi s prvim odstavkom istega člena".

V obvestilu je nadalje zapisano, da "kot udeleženec cestnega prometa ni ravnal v skladu z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo, saj je kljub postavljenemu prometnemu znaku "obvezna smer naravnost" na avtocesti A2, z osebnim avtomobilom zapeljal iz avtoceste A2 v nasprotno smer vožnje na priključek iz smeri Veliki vrh".

Prekrškovni organ je prekršek ugotovil na podlagi priče in Darsovih posnetkov, še piše v obvestilu.

Kazenske določbe

Sogovornik je upravičeno zaskrbljen, dejanje pa obžaluje. Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZprCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana. Zanjo je določena globa v višini najmanj 1200 evrov ter izrek 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.

Počakati na navodila

Kako torej ravnati v takšnih primerih? Kot pravijo na policiji, morajo vozniki, ki ostanejo v zastoju, ustvariti reševalni pas ter počakati na navodila policistov in upravljalca ceste. "V primeru nesreče policisti skupaj z upravljalcem avtoceste poskušajo v najkrajšem možnem času poskrbeti za pretočnost prometa," so pojasnili.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste