Črna kronika

Največja atrakcija Las Vegasa

I.P., Zvezde
16. 8. 2017, 08.00
Deli članek:

Motite se, če mislite, da so igralnice največja atrakcija Las Vegasa. Če vprašate vnete gledalce oddaje Zastavljalnica, ki jo med drugim predvajajo na History Channelu, je to zagotovo Rick Harrison … in njegovi pomagači, sin Corey, Rickov oče Richard, znan kot Stari, in seveda Chumlee, za katerega Rick in Corey pravita, da je pač »vaški norček, a je naš vaški norček«.

Če vprašate vnete gledalce oddaje Zastavljalnica, ki jo med drugim predvajajo na History Channelu, je to zagotovo Rick Harrison … in njegovi pomagači, sin Corey, Rickov oče Richard, znan kot Stari, in seveda Chumlee, za katerega Rick in Corey pravita, da je pač »vaški norček, a je naš vaški norček«.

Rick in njegovi na leto posnamejo med štirideset in petdeset delov Zastavljalnice. Snemajo štiri dni v tednu. Rick je vsak dan v zastavljalnici, ki jo obišče okoli tri tisoč ljudi dnevno. Do večine skuša biti prijazen, le sem ter tja se zgodi, da morajo varnostniki kakšnega podreti na tla, se je pa tudi že zgodilo, da je varnostnik Ricka moral pospremiti do avta ali pa so morali varnostnika poklicati, ker mu je ravno nekdo vlamljal v avto.

Rodil se je v Severni Karolini. Oče je veteran ameriške mornarice. Ima še dva brata, Josepha in Christopherja, sestra Sherry je umrla pri šestih letih. Leta 1967 so očeta premestili v San Diego in tako se je tja preselila vsa družina. V otroštvu je imel epileptične napade, zato je bil pogosto priklenjen na posteljo, in tako se je rodila njegova velika ljubezen do knjig, saj zase velikokrat pravi, da je knjižni molj. Posebej všeč so mu bile knjige Johna D. Fitzgeralda, v katerih zna glavni lik spretno služiti denar. Poleg tega je rad bral knjige o fiziki in zgodovini. Srednje šole ni dokončal.

V Las Vegas so se preselili leta 1981, ko je Rickov oče bankrotiral (imel je podjetje z nepremičninami). Rick je bil star sedemnajst let, ko je njegovo dekle Kim zanosilo. Čeprav je imelo spontan splav, sta se vseeno poročila in njun prvi sin Corey se je rodil leta 1983, čez dve leti pa še Adam (ki se je sicer pojavil v Zastavljalnici, a zdaj dela kot vodovodar in nima nobene želje, da bi bil še kdaj pred kamero). Kmalu po Adamovem rojstvu sta se s Kim razšla in skrb za oba sinova je prevzel z drugo ženo Tracy, s katero ima še enega sina. Vendar tudi ta zveza ni trajala. Leta 2013 se je poročil s prav tako dvakrat ločeno Deanno Burditt, ki ima tri hčerke. Strokovnjak za avtomobile Danny Koker, ki prav tako nastopa v Zastavljalnici, je prek spleta dobil dovoljenje, da ju je lahko poročil, Chumlee pa je bil nosač prstanov. »Imam šest otrok, ki so stari od 12 do 34 let. Z deklicami je vsekakor drugače kot z dečki. A vesel sem, da moje (posvojene) hčerke vsaj tako rade poslušajo country glasbo kot jaz,« je povedal o svoji nenavadni družini. Ima tudi že enega vnuka.

O poslovnih začetkih obuja spomine takole: »Od svojega trinajstega leta sem kupoval in prodajal stvari, očetu sem na primer prinašal srebrne vilice in mu jih prodajal. Še prej, pri dvanajstih, sem delal na gradbišču. Babica mi je vedno govorila, da če sediš križem rok, ti gredo neumnosti po glavi. Po selitvi v Las Vegas smo želeli odpreti zastavljalnico, vendar zaradi določenih omejitev nismo dobili dovoljenja. Pri dvaindvajsetih sem v mestnem statutu prebral, da ko bo število prebivalcev v Las Vegasu doseglo 250 tisoč, bodo izdali še eno dovoljenje. Novega niso izdali že od leta 1955. Eno leto sem vsak dan klicaril v županovo pisarno in nekega dne je uradnik končno rekel:' Ja, zdaj smo res presegli to številko.' Čez deset minut sem bil že tam.« Z očetom, ki je imel pred tem prodajalno kovancev, v kateri je Rick prav tako delal (ukvarjal pa se je tudi z zaplembo avtomobilov), sta zastavljalnico Gold & Silver Pawn Shop odprla leta 1989. Posel jima je v njej hitro zacvetel.

Potem ko se je pojavil v oddaji Insomniac with Dave Attell leta 2003, je Rick več let prepričeval televizijske mreže, da bi imel oddajo. Leta 2008 mu je končno uspelo in čez tri leta ga je Zveza zastavljalnic že razglasila za zastavljavca leta za njegov prispevek pri ozaveščanju javnosti glede tega posla. Leta 2011 je izdal biografijo, ki je prišla na 22. mesto najbolje prodajanih knjig lestvice New York Timesa. Poleg zastavljalnice ima še več nepremičnin, ki jih daje v najem, reklamira izdelke za britje, ima kolekcijo oblačil s Coreyjem, spletne strani, prodaja celo igralne avtomate z logotipom Zastavljalnice. Večino stvari iz zastavljalnice sicer prodaja v trgovini, nekaj pa tudi na spletu.

Rick ves čas bere knjige in televizije sploh ne gleda, še najmanj pa svoje oddaje. »Ob premieri prvega dela smo imeli zabavo in nenadoma sem opazil, da ni nikjer Coreyja. Našel sem ga zunaj. Zmajeval je z glavo, rekoč, da je oddaja zanič. Sebe je res težko gledati.« No, oddaja vsekakor ni zanič, če nič drugega, ima zelo dobro gledanost. O tem, kako mu je spremenila življenje, pravi: »Po eni strani greš z družino težko v restavracijo, ker bi se mnogi radi fotografirali z menoj, po drugi strani pa greva lahko s Coreyjem v natikačih in majici v katero koli restavracijo v Las Vegasu brez rezervacije in bova vedno dobila mizo.« Prednosti in slabosti tega, da dela s sorodniki, so prav v tem, »da imaš poslovnega partnerja, s katerim greš potem še na večerjo«. O samem poslu doda še: »Ženske so boljše pogajalke od moških. Prvo pravilo pogajanja je: vedno bodi pripravljen odstopiti od pogajanja.« Čeprav jih policija strogo nadzira (zaradi morebitnih ukradenih predmetov), Rick v svojem delu uživa: »Rad služim denar. To je moja tretja ali četrta najljubša stvar na svetu.«


Estrada

perry4
Životarjenje slavnega igralca

Šele ko so se Matthewu Perryu uresničile sanje, se je zavedel, da je sanjal napačne

dejan fabcic 2
Zna proslaviti uspeh

Dejan Fabčič olimpijsko kolajno proslavljal pol meseca

eva peternelj 1
Dvojno veselje, dvojne skrbi

Udeleženka resničnostnega šova priznava, da ob dveh malčicah ni lahko

natasa tic ralijan in sinova
Negujejo močne vezi

Natašo Tič Ralijan sta sinova že zdavnaj prerasla

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla