Obožujejo jih vsi, tako mesojedci kot vegetarijanci. Tudi znani Slovenci in Slovenke niso izjeme – le da se z živim ognjem in hrano ne znajo poigrati prav vsi.
Damjana Golavšek
»Pri nas so pikniki večinoma v znamenju zelenjave, zlasti paprike in paradižnika, popijemo pa največ vode in piva. Priznam, da za žar nisem ravno specialistka, ampak mi niti ni treba biti, saj imam zete, ki jim gre peka na ognju izvrstno od rok. Mi pa zaupajo, da pripravim solate in omake ter mariniram meso, in očitno mi gre kar od rok, saj me tudi pohvalijo.«
Ivo Milovanovič
»Skoraj vsak moški je rojen za kuhinjo. Jaz bolj kot pomožna delovna sila, vendar pri žaru sem v družini številka 1. To vam bosta potrdili moji vnukinji Taja in Brina. Naš mozirski žar je pogostil že marsikaterega gosta in za zdaj so vsi živi in zdravi. Posebne specialitete nimam, vse mora biti dobro. Kupujem v glavnem jaz, absolutno pečem samo jaz, za dodatke, ki me včasih kar malo jezijo, pa skrbi žena. Sicer pa je moje vodilo: napredujem iz dneva v dan, gostje morajo biti zadovoljni!«
Dean Windisch
»Perutničke, čevapčiči in svinjski vrat brez kosti je hrana, ki na našem žaru nikoli ne manjka. Za aperitiv je obvezen aperol spritz, ob hrani pa jaz prisegam na vodo – v nasprotju z večino prijateljev, ki si ne predstavljajo piknika brez piva. Peči na žaru seveda znam, menda pritiče, da to samozavestno obvlada vsak moški. In ker vaja dela mojstra in mojster vajo, sem si ga že pred časom omislil. Sezona žara je tako zame in za moje drage čez vse leto.«
Damiano Roi
»Poletje in piknike obožujem. Na žaru ne smejo manjkati čevapčiči in perutničke, od pijače pa bambus. Imamo pa z mojo družbo naloge ob druženjih lepo razdeljene: mojstri za žar naredijo pojedino, moja naloga pa je, da prinesem kitaro ter potem igram in pojem. Menda je ob glasbi hrana boljšega okusa in laže prebavljiva. No, tako pravijo prijatelji!«
Alma Rekić
»Vsekakor ob drugih kuharskih tehnikah obvladam tudi pečenje na žaru. Pri meni so na pikniku obvezno pivo, krompirček v foliji, dobra govedina, piščančje perutničke in klobase. Rada imam tudi meso, najboljša so rebrca, marinirana v medu in kokakoli. Ne glede na drugo hrano na pikniku pri meni nikoli ne manjkajo pečena zelenjava ter seveda svež paradižnik, kumare in mlada čebula.«
Klavdija Hercog
»Poletnih piknikov ne povezujem samo s hrano, pomembno se mi zdi tudi, da smo v naravi, se družimo in zabavamo. Da je vse popolno, pa ne smejo manjkati dobri čevapčiči, kotleti, pečena zelenjava, lepinje, priloge in šopska solata.«