Črna kronika

V letalskih napadih na šolo v Jemnu ubitih deset otrok

A.K./STA
14. 8. 2016, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Letala arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije so v soboto napadla šolo na severu Jemna, pri čemer je bilo ubitih najmanj deset otrok, 28 pa jih je bilo ranjenih, je danes sporočila humanitarna organizacija Zdravniki brez meja. Arabska koalicija je kasneje zatrdila, da njena letala niso napadla šole, ampak vadišče hutijskih milic.

STA

Po navedbah tiskovne predstavnice organizacije Malak Šaher so vse žrtve napada na šolo v kraju Hajdan v provinci Sada mlajše od 15 let.

Arabska koalicija je kasneje zavrnila očitke o napadu na šolo in zatrdila, da je bilo tarča napadov vadišče hutijskih milic. Tiskovni predstavnik arabske koalicije general Ahmed Asiri je ob tem očital hutijskim upornikom, da novačijo otroke.

Asiri je dejal, da je jemenska vlada potrdila, da na napadenem območju ni nobene šole. "Kraj, ki smo ga bombardirali, je pomembno vadišče milic," je poudaril. "Ko letala napadajo vadišča, ne morejo razlikovati med rekruti različnih starosti," je dodal in pripomnil, da napad le še potrjuje, da Hutiji novačijo otroke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad na šolo je že obsodil Sklad ZN za otroke (Unicef), ki je opozoril, da se je z obnovitvijo letalskih napadov arabske koalicije na hutijske upornike ta teden znatno povečalo število ubitih in ranjenih otok v napadih. Unicef je ob tem pozval vse strani, vpletene v konflikt, naj spoštujejo mednarodno pravo, po katerem je dovoljeno napadati le borce.

Združeni narodi so koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije junija uvrstili na seznam kršiteljic človekovih pravic otrok, ko so v poročilu ugotovili, da je odgovorna za 60 odstotkov od skupno 785 ubitih otrok v konfliktu v Jemnu v lanskem letu. Kasneje so koalicijo umaknili s seznama zaradi skupne revizije podatkov. Savdska Arabija trdi, da je število smrtnih žrtev med otroki, ki so ga pripisali koaliciji, pretirano.

Jemen je v primežu nasilja od septembra 2014, ko so uporniški Hutiji vdrli v prestolnico Sana. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani sprožila vojaško operacijo proti upornikom, a ti še vedno nadzirajo več delov države, tudi glavno mesto.

Konflikt je zahteval več kot 6400 življenj, opustošil že tako najrevnejšo državo Arabskega polotoka in povzročil hudo humanitarno krizo.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan