Izguba sodelavca

Fank: Policista je ubil odvisnik od mamil in duševni bolnik

M.K./STA
30. 6. 2016, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na smrt policista pri opravljanju dolžnosti se je odzval tudi generalni direktor policije Marjan Fank. Posredoval je nekaj novih podatkov v zvezi z dogodkom, ki je pretresel slovensko policijo.

STA
Marjan Fank: "Policist, ki je umrl med opravljanjem dela, ni v nobenem pogledu ravnal narobe."

Kot smo že pisali, je osumljenec za sredin uboj 20-letnega policista v kraju Žejno pri Brežicah, 22-letni državljan Nemčije.

Obmejni policisti so ga zavrnili pri poskusu vstopa v sosednjo državo, je pojasnil Marjan Fank. V torek 28. junija je bil na avtobusu, ki je vozil na Hrvaško. Ob 23.55 so ga na meji zavrnili, ker ni imel ustreznih dokumentov, in od takrat je taval po obmejnem območju.

Marjan Fank: Tragičen dogodek, kot je bila sredina smrt policista, pusti posledice pri drugih policistih. Stoodstotne varnosti policistov ne moremo zagotoviti, lahko pa dosežemo, da je njihovo tveganje čim manjše.

Slovenska policija je takoj po včerajšnjem incidentu stopila v stik z nemškimi kolegi, ki so posredovali podatke o storilcu. Nemška policija je slovenski sporočila, da je bil 22-letnik duševni bolnik, nagnjen k samomoru in odvisnik od prepovedanih drog. Podatkov o kriminalni preteklosti ni bilo, le to, da je s svojimi težavami že večkrat zbežal od doma. Nikoli ni bil iskan zaradi kriminalnih dejanj, le večkrat pogrešan s strani svojcev, je pojasnil Fank.

Med hojo po obmejnem območju je prišel v kraj Žejno, kjer je, bos in brez prtljage, v tujem jeziku spraševal za delo. Ko ga je policijska patrulja poskusila legitimirati, je policista Damirja Golobiča napadel z nožem, in po begu približno 100 metrov od mesta napada končal svoje življenje z vbodom v prsi.

Pomoč vsem vpletenim

“Zavedamo se nevarnosti policijskega poklica in nepredvidljivih situacij, v katerih se vsak dan znajdejo med opravljanjem dolžnosti,” je povedal Fank  in dodal, da policist, ki je umrl med opravljanjem dela, ni v nobenem pogledu ravnal narobe.

Fank je dopoldne govoril s policisti iz Novega mesta, ki so ob izgubi sodelavca deležni tudi psihosocialne pomoči. Obiskal je tudi svojce preminulega in jim osebno izrekel sožalje.

Generalni direktor policije je zatrdil tudi, da so takoj po tragičnem dogodku nudili pomoč vsem vpletenim policistom, zakonodaja pa v takih situacijah omogoča tudi pomoč svojcem. Fank je še poudaril, da takšna dejanja pustijo posledice pri vseh zaposlenih, saj se zavedo, da bi se kaj takega lahko zgodilo tudi njim.

Najhujše posledice doživeli med rutinskimi postopki

Še posebej ga skrbi dejstvo, da je policija najhujše posledice doživela med rutinskimi postopki, ki nimajo nobene stopnje tveganja. "Na take dogodke se je nemogoče pripraviti," je dejal. Ob tem je sicer ocenil, da se policisti zavedajo poslanstva in tveganja, ki jih prinaša njihov poklic.

V policiji pričakujejo, da bodo odločevalci, ki delo policistov ocenjujejo iz "varnih pisarn", upoštevali njihove argumente za dodatna orodja za varno opravljanje policijskega dela.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste