Afera Mobitel

Kako spraviti nekdanjega prvega nadzornika Telekoma v pripor?

Gregor Gruber
17. 5. 2016, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ključni akter v zdaj že 12 let stari aferi Mobitel, ki se sila počasi razpleta na sodišču, je nekdanji predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije Leonardo F. Peklar. Tožilstvo si prizadeva, da bi Peklarja iz daljnih Združenih arabskih emiratov spravilo v Slovenijo.

Mediaspeed
Leonardo F. Peklar še vedno biva v Dubaju.

Policija.si
Našli so ga, a birokracija melje počasi.

Sodišču in tožilstvu trenutno največjo povzroča težavo Peklar. Zoper njega je zaradi neudeleževanja v zadevi Big Trading že razpisan pripor, a pravosodno-birokratska kolesa se v Združenih arabskih emiratih vrtijo drugače. V Abu Dabiju se v primeru Big Trading izgovarjajo, da vsa s slovenske strani poslana dokumentacija ni bila overjena. V primeru Mobitel pa Arabci zahtevajo, da slovensko tožilstvo pošlje sklep o priporu, čeprav je v Evropi v navadi, da je dovolj le ena odredba za pripor. Tožilstvo je tako danes predlagalo, da se odredi pripor tudi v tej zadevi.

In kje je Peklar? Na prostosti nekje v vročem Dubaju. Z dogajanjem v Sloveniji je seznanjen in če bi imel čisto vest, bi se lahko sam vrnil in povedal resnico na sodišču. 

Razburi ga že pismo s sodišča

Sodniku Gorazdu Fabjančiču povzročajo težave tudi drugi obtoženci. Danes bi se moral na ljubljanskem okrožnem sodišču o očitkih izreči nekdanji direktor Bados Consultinga Wolfgang Schäfer, a ga pestijo zdravstvene težave. Resne težave. Tako hude, da se menda že ob prejetju vabila s sodišča drastično poslabšajo. Zato je njegov zagovornik Janez Koščak prosil, če mu sme prek sorodnikov sam diskretno poslati vabilo.

Obdolženi umirajo

Zagato tega primera je še najbolje ponazoril Majzlov zagovornik, odvetnik Miha Kozinc. »En je mrtev (obdolženi prokurist Badosa Paul Brunner, op. a.), en bo umrl, firme ni več,...« je nekoliko ekspresivno dejal Kozinc, ki mu je seveda v interesu, da bi tožilstvo vrglo puško v koruzo. Tožilstvo pa se ne bo predalo. Primer še ne bo tako kmalu zastaral in ko bodo premagali vse administrativne ovire v Abu Dabiju ne vidijo razlogov, da ne bi Peklarja priprli in posadili na letalo za Ljubljano.

Navidezni posli v vrednosti skoraj dveh milijonov evrov

Mediaspeed
Nekdanji prvi mož Mobitela Anton Majzelj krivde ne priznava.

Greh obtoženih v zadevi Mobitel datira v leto 2004, ko je po besedah tožilstva švicarska družba Bados Consulting s slovenskim telekomunikacijskim velikanom Mobitelom sklenila več navideznih poslov. Mobitel je takrat pod vodstvom Antona Majzlja švicarskemu svetovalnemu podjetju plačal 1,94 milijona evrov.

Majzelj junija lani na predobravnalnem naroku ni priznal očitanih kaznivih dejanj. In kaj naj bi storil? Na podlagi Peklarjevega priporočila naj bi s podjetjem Bados Consulting Mobitel sklenil pogodbe o navideznem poslovnem sodelovanju. Nekaj stotisoč evrov pa naj bi končalo na Peklarjevem računu. Majzelj pa naj bi z Badosom sklenil sklenil še aneks k prvotnim pogodbam, na podlagi katerega naj bi Bados Mobitelu pomagal pri nakupu gibraltarskega mobilnega operaterja in pridobivanju koncesije za drugega operaterja na Kosovu. Ker Bados svojih nalog menda »ni izpolnjeval« v skladu z aneksi, je Mobitelu vrnil 1,2 milijona evrov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste