Črna kronika

Zvon Dva od nekdanjih članov uprave terja 300.000 evrov

J.P./STA
5. 4. 2016, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na mariborsko sodišče sta danes morala nekdanja člana uprave propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva Franc Ješovnik in Ljubo Peče, od katerih stečajna upraviteljica v imenu upnikov terja odškodnino v skupni višini 300.000 evrov.

Profimedia
Sodnica Andreja Veselič bo najprej odločala o ugovoru na začasno odredbo, s katero je sodišče zavarovalo premoženje.

Sodišče je namreč že pred časom z začasno odredbo zavarovalo velik del premoženja obeh, kar pomeni, da z njim Ješovnik in Peče ne moreta razpolagati tako, da bi morda onemogočila izvršbo, če bi na koncu prišlo do ugodnega razpleta za tožečo stran. Veseličeva se bo o tem odločila na podlagi vloženih listin in predstavljenih ugovorov, zadeva pa se verjetno ne bo odvila tako zelo hitro, saj se lahko obe strani na njeno odločitev še vedno pritožita na višje sodišče.

Kriminalisti NPU so februarja lani izpeljali preiskavo, v kateri je bil Peče pridržan, že oktobra 2014 pa prav tako 11 hišnih preiskav. Takratne preiskave naj bi bile prav tako povezane s cerkvenima družbama Zvon Ena in Zvon Dva, šlo naj bi za oškodovanje stečajne mase Zvona Dva. 

Kot je po obravnavi povedal odvetnik Zvona Dva v stečaju Blaž Kovačič Mlinar, vsebina odškodninske tožbe sicer zajema več poslov, ki so bili izvedeni že v času, ko jih uprava kot skrben gospodar ne bi smela več sklepati, saj bi morala vedeti, da je bila družba v tako slabem finančnem stanju, da ji takšni posli niso šli v korist.

Gre za več konkretnih poslov, o katerih Kovačič zaradi obsežnosti ni želel govoriti, je pa poudaril, da je bila povzročena škoda veliko večja od 300.000 evrov, kolikor jih od vsakega polovico zdaj terja stečajna upraviteljica. Vendar so se tako odločili zaradi izogibanja dodatnim stroškom, ki bodo že tako ali tako visoki, če pa bi zahtevali pravo višino škode, ki gre po nekaterih ocenah v več deset milijonov evrov, bi brez zagotovil, da bodo takšen znesek lahko izterjali, bilo to negospodarno početje.

"Zato smo presodili, da je za takšen znesek smiselno vložiti tožbe, za kaj več pa, tudi če bi tožbe dobili, zneska ne bi mogli izterjati," je pojasnil Kovačič Mlinar, ki ocenjuje, da lahko postopek, če bosta stranki izkoristili vsa redna in izredna pravna sredstva, traja tudi več let. Sicer pa so po njegovih besedah zoper nekdanje vodilne v Zvonu Dva podali tudi kazenske ovadbe na specializirano državno tožilstvo, stvari pa so trenutno v fazi preiskave.

Obvladoval družbo, prek katere je bil izveden prevzem

Ena od zgodb, ki se tudi očita Pečetu in jo preiskujejo pristojni organi, je povezana s prevzemom hrvaške Luke Zadar, ki ga je že pred petimi leti razkril časnik Večer. Peče, zdaj sicer mariborski odvetnik, naj bi namreč po ugotovitvah preiskovalcev lastniško in odločevalsko obvladoval družbo I. J. Storitve, prek katere je bil izveden prevzem. Tega je s 17,5-milijonskim posojilom financirala državna NLB.

Kriminalisti NPU so sicer februarja lani izpeljali preiskavo, v kateri je bil Peče pridržan, že oktobra 2014 pa prav tako 11 hišnih preiskav. Takratne preiskave naj bi bile prav tako povezane s cerkvenima družbama Zvon Ena in Zvon Dva, šlo naj bi za oškodovanje stečajne mase Zvona Dva.

Stečajna upraviteljica Vida Gaberc danes ni želela pojasnjevati, kako daleč je celoten stečajni postopek Zvona Dva, saj da bo to opisala v rednem poročilu sodišču, računa pa, da bi lahko svoje delo v tem postopku opravila do konca letošnjega leta.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste