Črna kronika

Kako šestletnici razložiš, zakaj spet bombe?

Jelka Sežun/Zarja
11. 4. 2016, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Teroristični napad v Bruslju je prizadel tudi otroke.

Reuters

Jaz sem Bruselj, pravi napis na velikem plakatu. Bruselj je tudi naša sogovornica Maja, ki v mestu živi že osem let. In ker ima dva majhna otroka, stara šest in tri leta, grozo terorističnega napada doživlja tudi skozi njune oči in oči njunih sošolcev. Zakaj spet bombe, se je po napadu razjokala starejša.

Vsi smo mirno odreagirali, pravi Maja, ki je potem, ko je oddala otroka v šolo, od druge mame slišala nekaj o bombah na letališču, pa stvari ni vzela zelo resno, dokler je ni poklical partner, ki je bil ob eksploziji v bližini železniške postaje. Takrat se je šele zavedela, kako zelo resno je. In potem so se vsuli maili in sporočila, ko so ljudje preverjali, kje so njihovi znanci, prijatelji. Mnogi starši so šli iz šole na metro, dva od njih sta bila celo na istem vlaku kot bomba, a na srečo ne v istem vagonu, iz službe so ji sporočili, naj ostane doma. Iz šole so jo obvestili, da je šola hermetično zaprta in da ji bodo sporočili, kdaj naj pride po otroka. In potem je tako kot vsi starši ždela ob telefonu in računalniku ter čakala.
Brala spletne novice.

In čakala.

Gledala poročila.

In čakala.

Od novembra živimo v strahu. Presenetljivo mirni smo bili, pravi, saj smo nekaj takega pričakovali že od novembra. Že vse od pariških terorističnih napadov, ko se je razvedelo, da je snovalec napadov iz Bruslja, »imamo občutek, da živimo v terorju«. Takrat se je življenje spremenilo. Za vse. Šole so bile dva dni zaprte, ko so jih spet odprli, so imeli otroci »moralno vzgojo«, učili so jih, da morajo biti z vsemi prijatelji. Hči ni nič razumela, pravi Maja.

Da je življenje, morda za zmeraj, temeljito drugačno, so še toliko bolj občutili odrasli. »Ne hodiš tja, kjer se zbirajo ljudje, dvakrat premisliš, kam boš šel. Ne greš v kino na otroško predstavo, ne greš v nakupovalni center, raje greš kam ven iz mesta. Metroja ne uporabljam, peš ne hodim več, vozim se samo še s taksijem, čeprav je drago. Policija in vojska sta ves čas na ulicah, že ves čas velja tretja stopnja nevarnosti.«

Strah se je zalezel tudi v najmlajše - le kako se ne bi, otroške brezskrbnosti ni več. V šoli je odprt samo en vhod, starši ne smejo več stopiti v šolsko poslopje. Vse naokrog je policija. Ko pridejo starši po otroke, jih čakajo zunaj, otroci hodijo v krogu, »ti pa moraš pograbiti svojega in čim prej oditi stran,« opisuje srhljivo vsakdanjost bruseljskih otrok naša sogovornica.

A bodo zdaj kar naprej bombe? Za njeno šestletnico je bil torkov napad kaplja čez rob, ko je mamica končno smela priti ponjo v šolo, je deklica planila v jok: zakaj spet bombe, je spraševala. Bodo zdaj ves čas bombe? Mlajši je ves dan govoril o bombah. In jih risal. Naslednji dan je spet pričakoval bombe.

Na ulici pred šolo je videla fantka v položaju za meditacijo – tako zelo ga je bilo strah, da ga je mama posadila na tla, naj meditira, da se bo pomiril. »Vsi otroci imajo od strahu take velike, široko odprte oči,« pravi Maja.

Popoldne je šla z otrokoma v trgovino. Bila je gneča, pravi, »ljudje so kupovali zaloge za krizne razmere.« Potem so šli na igrišče – in vsa igrišča so bila polna. Kam se boš pa dal z otrokom, pravi. Očitno je tako razmišljala večina bruseljskih staršev.

In kakšno bo zdaj življenje? Tako kot doslej, vzdihne Maja. »Moja osemdesetletna soseda pravi, in jaz se povsem strinjam z njo, da je bil to šele začetek.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov