Črna kronika

Kar ni uspelo sodnici, je odvetniku

Tina Recek
12. 2. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se včeraj ni nadaljeval predobravnavni narok za paroha Srbske pravoslavne cerkve (SPC) Perana Boškovića. Višje sodišče je ugodilo predlogu zagovornika paroha, odvetniku Milanu Krstiću, ki je na prejšnjič zahteval izločitev sodnice Vladislave Lunder zaradi dvoma o njeni nepristranskosti. Tako bo zdaj zadevo obravnaval drugi sodnik.

svet 24
Paroh Peran Bošković (desno) v družbi svojega odvetnika Milana Krstića (zadaj) ob prihodu na sodišče.

Spomnimo, da se je sodnica že pred začetkom prejšnjega predobravnega naroka sama želela izločiti iz postopka, kjer je v tej zadevi v predkazenskem postopku odločala o uvedbi preiskave. A ji predsednik sodišča ni ugodil. Tožilstvo Boškoviću očita nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nadaljevano kaznivo dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Obtoženi krivde ni priznal.

LASTNI DENAR NAJ BI VLOŽIL V HIŠO
Ljubljanska cerkvena občina je pred dobrimi tremi leti v kazenski ovadbi paroha Boškovića bremenila odtujitve dela sredstev, zbranih za gradnjo župnijskega doma ob pravoslavni cerkvi v Ljubljani. Ovadil ga je Željko Lubarda, ki je leta 2012 nasledil Boškovića. Del donacij, ki jih je SPC prejela za začetek gradnje kulturno-pastoralnega centra za vernike, naj bi si prisvojil. A vrh SPC je nato novembra 2013 umaknil kazensko ovadbo, ker naj zanjo ne bi bilo nikakršne podlage, Bošković pa je po vloženi ovadbi v javnosti zavrnil vse očitke in pojasnil, da je v hišo v Gameljnah vložil 120 tisoč evrov lastnega denarja in najel 150 tisoč evrov kredita.

DENAR NAMESTO ZA CENTER ZA HIŠO
Poleg tega naj bi si z računov SPC plačeval lastne stroške in stroške družinskih članov, kot so naročnina za časopise, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, položnice za internet in mobilni telefon, obroki finančnega lizinga za avto … Menda se je tega nabralo za okoli 70 tisoč evrov. Med drugim naj bi odredil v izplačilo dva računa družbi Empora Nova v skupni vrednosti 20.216 evrov, družbi Hum 2000 pa v vrednosti 10.195 evrov. A po mnenju tožilstva so bili računi lažni, saj družbi pri gradnji nista opravili nobenih del. Poleg tega naj bi se nekaj materiala, kot so keramika, parket, tapete, namenjenega gradnji kulturno-pastoralnega centra, znašlo v Boškovićevi hiši. S temi dejanji naj bi SPC oškodoval še za 114.685 evrov.

POZIV TOŽILCU PO UMIKU OBTOŽNICE
Če je tožilstvo prepričano, da paroh ni deloval po črki zakona, pa tako, kot rečeno, ne meni Srbska pravoslavna cerkev. Pooblaščenec oškodovanca Metropolije zagrebško-ljubljanske Srbske pravoslavne cerkve Aljoša Dežman je dejal: "Pri podrobnem pregledu so najvišji organi oškodovanca ugotovili, da ni podlage za nadaljevanja postopka zoper Perana Boškovića. V letu 2012 so Sveta sinoda kot najvišje cerkveno telo, kasneje v letu 2013 tudi zagrebško-ljubljanski metropolit Jovan Pavlović in v letu 2015 zdajšnji metropolit Porfirije Perić ugotovili, da niti Srbska pravoslavna cerkev niti ljubljanska cerkvena občina nista bili oškodovani s parohovim ravnanjem, zato ne vidita pogojev za nadaljevanje kazenskega in odškodninskega postopka." Zato tudi ne priglašata premoženjskopravnega zahtevka. Hkrati je tožilstvo pozval, naj obtožbo nemudoma umakne.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste