Črna kronika

Jaklič pravi, da je že pred prihodom na Vzajemno dobro zaslužil

STA
12. 10. 2015, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdanji predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je v današnjem zagovoru zanikal očitke iz obtožnice, ki ga bremeni zlorabe položaja in pranja denarja. Tako trdi, da ni sodeloval pri poslih ali pripravi oz. sklepanju pogodbe med Vzajemno in podjetjem S&T. Na vprašanja tožilstva pa ni bil pripravljen odgovarjati.

sta

Jaklič je zanikal, da je podjetje M-Kontakt ustanovil z namenom, da bi preko njega lahko izvedel kaznivo dejanje. "Ali je logično, da bi ga v tem primeru ustanovil transparentno na svoje ime," je vprašal.

Obtožnica namreč Jakliča bremeni, da je kot prvi mož Vzajemne preplačal naročene storitve pri S&T Slovenija, od njih pa v zameno dobil več kot 550.000 evrov. Šlo je za posel vzpostavitve lastnega informacijskega sistema Vzajemne.

Denar naj bi potoval prek več povezanih podjetij S&T Slovenija v tujini in pozneje na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu podjetja M-Kontakt, čigar lastnik je bil Marko Jaklič. To naj bi bilo po oceni preiskovalcev ustanovljeno z izključnim namenom pranja denarja Vzajemne, ki ga je nato prelilo v nepremičnine na Korčuli.

Jaklič je danes zatrdil, da se je z nakupom nepremičnin na Hrvaškem ukvarjal, še preden je postal član ali predsednik uprave Vzajemne. Zaradi poslov z nepremičninami je leta 2004 na Hrvaškem ustanovil podjetje M-Kontakt. Kot slovenski državljan v takratnih političnih razmerjih med Slovenijo in Hrvaško namreč ni mogel kupiti nepremičnine na Hrvaškem in ga vpisati na svoje ime v zemljiško knjigo. Ker je kupil več nepremičnin, je tveganje postalo preveliko, zato je ustanovil na Hrvaškem podjetje.

Podjetje M-Kontakt pa se je po Jakličevih navedbah znašlo v poslih s S&T po tistem, ko je preko M-Kontakta začel delati njegov brat, Boštjan Jaklič. Ta je deloval preko M-Kontakta na projektih v tujini, saj ni želel biti viden, ker je bil takrat regionalni direktor v podjetju Hewlett-Packard.

Jaklič, ki je bil predsednik uprave Vzajemne od junija 2003 do 2007, je dejal, da je takrat na Vzajemni vodil številna področja, področje informatike in investicij pa ni bilo v njegovem delokrogu. Tako tudi ni bil navzoč na sestankih, kjer so se dogovarjali za posle na tem področju.

Spomni se, da sta za vzpostavitev informacijskega sistema Vzajemne prišli dve ponudbi podjetij Marand in S&T ter da je bil Marand občutno dražji. A kot trdi, se "v nobeni obliki" ni dogovarjal o tem poslu, ki je bil sicer sklenjen leta 2004. "Glede operative se nisem ukvarjal z ničemer. Nisem odobraval niti plačil, kaj šele preplačil," je poudaril.

Na vprašanja tožilstva Jaklič ni bil pripravljen odgovarjati, je pa dal nekaj pojasnil sodniku. O skici v njegovem zvezku, ki naj bi nakazovala na tok denarja od Vzajemne do nepremičnin na Korčuli, je dejal, da med sestanki zmeraj riše miselne vzorce, saj si tako lažje zapomni vsebino. Skice se po vsem tem času točno ne spomni, je pa dejal, da je s tem miselnim vzorcem želel razčistiti s svojim bratom, ali bi se lahko zaradi bratovih poslov s S&T znašel pod očitki, s katerimi se sooča danes.

Na vprašanje, od kod mu premoženje za nakup nepremičnin, tudi če ni tega denarja dobil preko M-Kontakta, pa je dejal, da je tudi pred prihodom na Vzajemno dobro zaslužil. Že v času, ko je bil študent, je imel svoj s. p., takrat je včasih celo bolje zaslužil kot njegova mati.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste