Črna kronika

Kdo je likvidiral Bubija?

Robert Marin
25. 8. 2015, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po več kot šestih letih od zločina še vedno ni jasno, kdo je 19. januarja 2009 z osmimi streli usmrtil 28-letnega Mustafo Rastoderja v lastnem kletnem stanovanju na Litostrojski cesti v Šiški v Ljubljani.

Svet24

Tožilci so prepričani, da je uboj zagrešil danes 30-letni Radenko Đurđević. Motiv? Đurđević naj bi se Rastoderju, ki je bil med prijatelji znan kot Bubi, na ta način maščeval, ker je njegovo sestro in svojo soprogo Anjo Nikolić vpeljal v svet heroina.

Včeraj je Đurđević že tretjič slišal obtožnico. Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je namreč začelo novo sojenje, na prvem je bil oproščen, na drugem obsojen na 12 let, nato pa so vrhovni sodniki sodbo raztrgali in primer vrnili v ponovno presojo ...

Se bodo s primerom ukvarjali tudi Nemci?

Đurđević je bil v zagovoru kratek, dejal je le, da vztraja pri že podanem zagovoru, v katerem je očitke zavrnil, na dodatna vprašanja pa med procesom ne namerava odgovarjati. Sodišče bo v nadaljevanju prebralo izpovedi že zaslišanih sosedov, odvetnik Kunič pa je predlagal še neposredno zaslišanje dveh kriminalistov in tehnika, ki sta sodelovala v preiskavi, sodnih izvedencev Janeza Golje in Alfreda Šerka ter dopolnitev njunih mnenj z mnenjem izvedencev iz Wiesbadna v Nemčiji glede načina zbiranja sledi smodnika oziroma »karakterističnih delcev« na kraju zločina.

So forenziki »okužili« kraj zločina?

»Forenziki so pred vhodna vrata pokojnika namestili opremo, ki so jo pozneje potrebovali za izdelavo poročil. Golja in Šerko v mnenju skoraj z gotovostjo zatrjujeta, da sta bila prva dva strela izstreljena zunaj pokojnikovega stanovanja,« je svoje predloge utemeljeval odvetnik Kunič in zaključil, da so forenziki s takim ravnanjem »kontaminirali kraj dogodka«.

»Edini forenzični dokaz, ki obdolženca povezuje z zločinom, so le štirje karakteristični delci,« je nadaljeval odvetnik Kunič, te pa bi lahko Đurđević po oceni izvedenca Golje nase »navlekel« že, če je bil v istem prostoru kot strelec. Tožilka Bergantova je dopolnitvi izvedeniških mnenj Golje in Šerka sicer nasprotovala, zadnjo besedo pa bo imel sodnik Martin Jančar, ki bo o predlogih obrambe odločil med sojenjem.

So bili na delu profesionalci?

Spomnimo. Mustafa Rastoder je s partnerico Anjo Nikolić živel v kletnem stanovanju bloka na Litostrojski cesti 10 v Šiški. Anja se je pogosto znašala nad mamo Jovanko, ki je s sinom Radenkom živela v istem bloku v pritličju. Dan pred obravnavanim primerom je Anja spet pokazala svojo nasilno naravo, zato je Jovanka poklicala policiste, ti pa so jo odpeljali v prostore za pridržanje, ker je kršila prepoved približevanja mami.

In kje sta bila medtem Đurđević in Rastoder, ki sta bila sicer dobro seznanjena z Anjinimi izpadi? 
Đurđević pravi, da se je nekaj po deseti ur zvečer vrnil iz službe, doma pomiril mamo in ob gledanju televizije zaspal na kavču. Rastoderja pa je eden od sosedov videl, da je v okolici bloka sprehajal psa, okoli ene ure se je vrnil v družbi neznanega moškega, po eni od teorij je šlo za prijatelja Bineta Jovanoviča. Potem je po pričevanju soseda Rastoder sam odšel v blok, zjutraj pa so ga našli mrtvega, pokritega z odejo in bundo na krvavem kavču. Vhodna vrata v stanovanje so bila odprta. Šest nabojev je Rastoderja zadelo v prsni koš, eden v levo stegno, iz neposredne bližine pa je strelec že hudo ranjeni žrtvi zadal usodna strela pod brado in v tilnik.

Je pravi krvnik zaprt v Italiji?

Svojci pokojnika, pa tudi odvetnik Kunič, so prepričani, da je Rastoderja »pospravil« prej omenjeni Jovanović zaradi mamil in nekega denarja, nosilka kazenskega spisa, tožilka Helena Zobec Dolanc, pa o tem menda noče nič slišati, prepričana je, da je krvnik eden in edini – Đurđević.

Jovanović, ki je bil med prvim procesom že zaslišan kot priča, je takrat sveto trdil, da se z mamili ni nikoli pečal, v začetku leta 2012 pa so ga italijanski organi prijeli v Brescii z več kot štirimi kilogrami kokaina in sodišče ga je strpalo v zapor. Menda bo prav Jovanović ena od prvih zaslišanih prič v ponovljenem postopku, pri čemer ni znano, ali bo zaslišanje neposredno ali prek videokonference. Nadaljevanje jutri.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste