Črna kronika

Ministrica: Na Ižanski cesti je umrl 'odličen policist, ki se je v svoji karieri večkrat izkazal'

G.G.
6. 7. 2015, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Policijo je v soboto močno pretresel tragičen dogodek na Ižanski cesti pri Ljubljani, ko se je 43-letni Samo Tadin namerno zaletel v policijsko vozilo. En policist, 33-letni Igor Mauser, je umrl, drugi je poškodovan. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ob sobotnem umoru napoveduje zavzemanje za celovito ureditev pogojev v policiji in za ureditev statusa policistov. Prepričana je, da bo s podporo predsednika vlade Mira Cerarja in ministrskih kolegov to tudi uspela.

Bralec Ernest

Ministrica je v današnji izjavi za javnost dejala, da je naklepni umor do temelja pretresel policijo in notranje ministrstvo ter verjame, da tudi celotno slovensko javnost. Svojcem in bližnjim umrlega policista je še enkrat izrekla sožalje. Kot je pristavila, je umrl odličen policist, ki se je v svoji karieri večkrat izkazal.

Njegovemu kolegu, ki je nesrečo preživel, želi čimprejšnje okrevanje. Ministrica se zaveda, da bo preživeli policist celo svoje življenje zaznamovan s to tragedijo, a upa, da bo to kruto izkušnjo premagal, pri tem pa mu bodo sami pomagali po najboljših močeh, je dodala. Odziv policijske skupnosti na tragičen dogodek je po njenem mnenju pričakovano intenziven in kaže na nepravilne odločitve iz preteklosti.

Tragedije ne bi preprečila niti najboljša oprema

Tokratne tragedije sicer niti najboljša oprema in vozila ne bi mogla preprečiti, a to po ministričinih besedah ni tolažba, še manj pa opravičilo za še vedno slabo stanje opreme v policiji. Nasprotno, utrdil jo je v prepričanju po nujnosti ukrepanja, da zaustavijo stagnacijo v policiji.

V zadnjih letih se v policijo namreč ni vlagalo dovolj, bila je podvrednotena, nepremišljeno se je zmanjševalo proračun in število zaposlenih, je dejala Györkös Žnidarjeva, ki bo med drugim zahtevala redno nadomeščanje kadrov.

Zadnji dogodek je namreč potrdil, da je delo policije tvegano, dolžnost države pa je, da policistom zagotovi dobre delovne pogoje in primerno nagrado za to, da za ostale v skupnosti tvegajo, tudi svoja življenja.

Nekaj korakov za izboljšanje stanja v policiji so že storili, je spomnila ministrica in pri tem med drugim omenila sklep vlade za dodatne zaposlitve ter dodatnih 10,5 milijona evrov, ki bodo šli tudi za nakup nove opreme in obnove voznega parka. A to je šele začetek odpravljanja napak, pravi.

Prav zdaj intenzivno pripravljajo pregled prioritet za proračunska pogajanja. V naslednjih dneh bo vladi predstavila osnovne izračune za nujno opremo in to bo minimum, pod katerega ne bo pristala, je napovedala.

Na ministrstvu bodo nadaljevali s pripravo sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji, med drugim bo šel v smeri zaščite pravic policistov in vzpostavljanja kariernega sistema. V državni zbor bi ga po pričakovanjih ministrice lahko poslali že do konca julija.

Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je seznanila z nekaterimi zatečenimi zavezami glede nagrajevanja policistov in odpravljanja anomalij. To se po njenem mnenju lahko reši bodisi skozi pogajanja vlade s sindikati bodisi v področnem zakonu. Prav tako pa je ministrica policiji naložila, naj ugotovi, ali je kakor koli treba dopolniti zakon o nalogah in pooblastilih policije.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste