Črna kronika

Slovensko-hrvaška naveza prodajala orožje tudi teroristom?

G.G.
21. 4. 2015, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hrvaški kriminalisti sumijo 37-letnega hrvaškega državljana, da je od lanske jeseni do aprila letos tihotapil orožje in eksplozivne snovi v Slovenijo. Pri tem je imel pajdaše tako na slovenski kot na hrvaški strani.

PU Koper

Policija je razkrila, kako je delovala skupina. Orožje so nabavljali na črnem trgu na Hrvaškem in ga nato tihotapili v Slovenijo, kjer so ga prodajali na črnem tržišču. Preprodajano orožje bi lahko bilo uporabljeno za najhujša kazniva dejanja, celo terorizem, kar je izhajalo tudi iz ugotovitev kriminalistične preiskave. Po zbranih dokazih je eden od osumljencev na Hrvaškem komentiral tudi streljanje in uporabljeno orožje v nedavnem terorističnem napadu v Parizu v Franciji.

Glavni pri nabavi je bil 37-letni hrvaški državljan, doma na območju Reke. Njegov prvi "asistent" je bil 33-letnik, ki je bival na območju Kozine, posedoval pa je tako slovenski kot hrvaški potni list. Policisti so 33-letniku zasegli avtomatsko puško M70, bolje poznano v javnosti kot »kalašnikov«, katero je pretihotapil iz Hrvaške. Avtomatsko puško je prodajal po ceni 350 evrov. 33-letnik pa je v prodajo ponujal tudi druge vrste in tipe orožja, katere je nabavljal na Hrvaškem od identificiranega dobavitelja. Več kosov orožja so kriminalisti zasegli tudi na domu osumljenega Hrvata.

PU Koper

Pečali so se tudi z drogami

PU Koper

Med kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno tudi, da je v podjetju, kjer je bil zaposlen 33-letni osumljenec, delal tudi 31-letni osumljenec državljan Slovenije, z bivališčem na območju Kozine, ki je izvrševal kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog. Pri slednjemu so zasegli manjšo količino kvalitetnega kokaina, ki ga je nabavljal izključno za nadaljnjo preprodajo. Prepovedano drogo kokain je nabavljal od 26-letnika iz Kozine.

Sklepna faza kriminalistične preiskave s prijetjem vseh identificiranih osumljencev kaznivih dejanj je bila izvedena 16. aprila 2015, sočasno s hrvaškimi kolegi, ki so izvedli prijetje osumljencev in opravili hišne preiskave na območju Hrvaške. Na Hrvaškem so bili prijeti trije osumljenci, eden z območja Rijeke ter dva z območja Istre. 

Isti dan so bili na območju Kopra prijeti tudi osumljenci, ki so izvrševali kazniva dejanja na ozemlju Slovenije. V preiskavi je bilo skupno zaseženih dobrih 20 gramov kokaina, okoli 200 gramov konoplje in 90 gramov hašiša. Na hišni preiskavi na območju Kozine je bilo zaseženo starejše orožje, 2 granati, 2 bajoneta in drugi sestavni deli orožja.

PU Koper

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste