Črna kronika

Upokojeni kemik vse očitke priznal: 'Lahko grem samo plavat v Ljubljanico'

Tina Recek
10. 4. 2015, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Upokojeni kemik Gregor Vidmar bo moral za dve leti za zapahe, ker je decembra lani ženi grozil s smrtjo in v kletnih prostorih stanovanjske hiše v Novem Polju zanetil ogenj ter nezakonito hranil orožje. Vidmar je predstavljal pravo tempirano bombo za svoje domače in bližnjo okolico, saj je doma kopičil velike količine nevarnih kemikalij.

M24

Upokojeni kemik Gregor Vidmar se je na včerajšnjem naroku pokesal svojega greha, da je lanskega decembra ženi grozil s smrtjo, v kletnih prostorih stanovanjske hiše v ljubljanskem Novem Polju zanetil ogenj ter nezakonito hranil orožje.

Sodišče mu je na podlagi priznanja krivde izreklo dve leti zapora. Pri odmeri kazni je sledilo predlogu tožilstva. Dvainsedemdesetletni Vidmar je za svoje domače in prebivalce mirne soseske na obrobju Ljubljane predstavljal pravo tempirano bombo. Doma je namreč kopičil nevarne kemikalije. Policisti so na njegovem domu našli 1000 litrov kemikalij, šest kilogramov smodnika in kilogram trinitrotoluena (TNT). Za nameček so naleteli na avtomatsko pištolo škorpijon. Da so odkrili zelo nevarne snovi, priča tudi podatek, da so v akciji sodelovali številni gasilci, reševalci, forenziki in kriminalisti, strokovnjaki za kemijo in eksploziv. Bližnji stanovalci pa so morali za določen čas celo zapustiti svoje domove.

Ženi grozil, da jo bo ubil

Do nevarnega odkritja je može postave pripeljal klic Vidmarjeve žene zaradi družinskega nasilja, v katerem ji je obtoženi grozil, da jo bo ubil. Ko so se 7. decembra lani pripeljali pred hišo, se je možakar zaprl v stanovanje. Nato je pograbil posodo z bencinom, tekočino zlil po tleh in prostor zažgal. Na srečo so gasilci ukrotili ognjene plamene.

Od dogodka dalje je Vidmar v priporu. Od tam so ga včeraj pripeljali na ljubljansko okrožno sodišče. »Če bi me slučajno izpustili iz pripora, nimam kam iti. Doma nimam več. Lahko grem samo plavat v Ljubljanico.« S temi besedami je nagovoril sodnico, še preden je slišal, kakšno kazen bo zanj v primeru priznanja predlagala tožilka. Ta mu je v zameno za priznanje krivde ponudila sedem mesecev zapora za nasilje v družini, za povzročitev splošne nevarnosti leto dni, za hrambo orožja pa šest mesecev zapora ter na koncu enotno kazen dve leti zapora. Kot olajševalne okoliščine je štela, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, da je nekaznovan, njegovo starost in priznanje. Na drugi strani pa je med oteževalnimi okoliščinami upoštevala, da je šlo za dalj časa trajajoče nasilje in da je bilo ogroženo življenje več ljudi.

Po slišanem predlogu je Vidmar izstrelil kot iz topa: »Vse priznam, česar me obtožujete.« Ob tem je še pripomnil, da je imel rad svojo ženo in jo ima še danes. »Če svoje žene ne bi imel rad, pred pol leta ne bi nanjo prepisal svojega deleža hiše,« je zatrdil. Po njegovih besedah je pred petimi leti doživel šok, ko mu je žena, ki je srčna bolnica, dejala, da jo bo moral peljati v bolnišnico. Zaradi tega ni mogel spati in je poiskal zdravniško pomoč. Usodnega dne je zaužil 15 uspavalnih tablet v kombinaciji z alkoholom in se ne spomni ničesar, kar se je tistega dne dogajalo, je še dodal Vidmar.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste