Črna kronika

Družinska drama v Ljubljani: Oče ugrabil štiri hčere

tr
18. 3. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prava družinska drama se je odvila 23. aprila 2012, ko je oče Ramiz Hašimi v družbi svojega očeta, mame in sestre sredi Ljubljane ugrabil svoje hčerke. In to samo zato, da bi se dokopal do otroških dodatkov. Zdaj mora po odločitvi višjega sodišča v zapor za tri leta in pol, njegov oče za leto in devet mesecev, mama in sestra pa za dve leti.

Letos triindvajsetega aprila bodo minila tri leta, odkar je Ramiz Hašimi v družbi svojega očeta Rešeta, mame Igballe in sestre Serijane Gričnik v Ljubljani ugrabil svoje štiri mladoletne hčerke in jih proti njihovi volji odpeljal v Maribor. Sodišče prve stopne jim je lanskega maja prisodilo zaporne kazni. Zaradi ugrabitve, treh protipravnih odvzemov prostosti in povzročitve lažje telesne poškodbe je prvostopenjsko sodišče očeta Ramiza obsodilo na enotno kazen štiri leta in tri mesece zapora, dedka Rešeta na dve leti in štiri mesece ter babico Igballe na tri leta. Njihova teta Serijana Gričnik pa jo je odnesla z dveletno zaporno kaznijo zaradi prvih dveh očitkov. Sodišče je glede višine kazni v celoti sledilo predlogu tožilke Mirjam Kline.

Tej sodbi so sledile pritožbe zagovornikov obtoženih na višje sodišče. Višji sodniki so vzeli pod drobnogled njihove pritožbe in zavrnili obtožbo, da so obtoženi drugo osebo laže poškodovali, v preostalem pa so se strinjali z odločitvijo kolegov. Tako mora Ramiz zdaj za tri leta in pol za rešetke, njegov oče Rešet za leto in devet mesecev, mati Igballe in sestra Serijana pa za dve leti. Sodba je s tem postala pravnomočna.

 
Na silo strpali otroke v kombi
Klobčič srhljive zgodbe se je začel odvijati, ko se je Ramiz Hašimi z najetim kombijem v družbi svoje matere, očeta in sestre odpeljal proti prestolnici, kjer so v varni hiši bivale njegove štiri hčerke. Ko so se okoli pol osme ure zjutraj namenile v šolo, so jim prestregli pot in jih zvlekli v kombi. Pri tem so si pomagali s silo, od očeta, babice in dedka je najstarejša čutila njihovo težko roko in dobila nekaj prask in modric na obrazu. V kombiju je Ramiz hčere ustrahoval, kaj vse hudega se bo zgodilo njihovi mami, pri tem pa je kazal nože in palice. Otroci so se ob pogledu na tovrstne predmete močno prestrašili, saj sta dve hčerki pomočili hlače, ena pa je celo bruhala.
Ko so prispeli v Maribor, je oče najstarejšo hčerko prisilil, da je z njim šla na center za socialno delo. Hčerka je tamkajšnji socialni delavki po predhodnem naročilu očeta izjavila, da želi živeti z njim in da si enako želijo njene tri sestrice, češ da se mati namerava preseliti na Hrvaško, dekleta pa tja nočejo. Njena izpoved se je socialni delavki zdela nenavadna, ker je bila ravno najstarejša hčerka pobudnica, da s sestricami živi z materjo. V nekem trenutku se je deklica zlomila in ji naposled le zaupala, kaj se je v resnico zgodilo.
 

Motiv tiči v otroških dodatkih
Motiv za to kaznivo dejanje se skriva v denarju. Ramiza Hašima je njegova žena zapustila, saj je bil že večkrat nasilen, in se s šestimi otroki zatekla v varno hišo. Z njeno odločitvijo se Ramiz ni sprijaznil in je na vsak način želel, da bi otroci živeli pri njem in bi potem prejemal otroške dodatke. Kot rečeno, so višji sodniki zavrnili obtožbo glede povzročitve lažje telesne poškodbe. Do take odločitvi so prišli, saj so menili, da bi morala mama v imenu mladoletne hčerke izrecno podati predlog za pregon tovrstnega kaznivega dejanja. Ker tega ni storila, so zavrnili obtožbo, v preostalem pa potrdili odločitev prvostopenjskega sodišča. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste